dinsdag 26 mei 2020
Homepage | regelgeving | Nieuw vogelgriepgeval in Duitsland: Ophokplicht blijft van kracht

Nieuw vogelgriepgeval in Duitsland: Ophokplicht blijft van kracht

De dreiging van de hoogpathogene H5N8 vogelgriep blijft. De ziekte werd de afgelopen week aangetoond bij 24 vogels bij een hobbypluimveehouder in Bad Lausick, in de buurt van Leipzig. Ondertussen laat het ministerie van landbouw, natuur en visserij (LNV) weten dat de ophokplihct voor alle commerciële pluimveebedrijven van kracht blijft.

Besmettingen vooral in Polen en Bulgarije
De ophokplicht is op 12 februari ingesteld, nadat de vogelgriep de Nederlandse grens steeds meer naderde. De afgelopen twee weken zijn acht professionele pluimveebedrijven in Polen en Bulgarije en één hobbyboer getroffen. In Duitsland zijn dit jaar drie gevallen vastgesteld. Het ging in twee gevallen om hobbypluimveehouders. Tegen de Poolse grens werd vogelgriep bij wilde vogels geconstateerd.

Maatregelen bij getroffen hobbyboer
Bij het nieuwste besmettingsgeval in Oost-Duitsland zijn alle kippen en eenden van de hobbypluimveehouder afgemaakt. Dat meldt de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. De man hield 38 kippen en 6 eenden in de achtertuin. Bij 24 is dus daadwerkelijk de vogelgriep vastgesteld. Alle dieren, die nog niet bezweken waren, zijn ook afgemaakt. Rondom de locatie zijn maatregelen getroffen om verdere uitbreiding tegen te gaan.

Men gaat er vanuit dat de ziekte door wilde vogels aan de kippen en eenden van de hobbyboer zijn overgebracht.
bron:pluimveeactueel.nl

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *