zaterdag 4 juli 2020
Homepage | uitheemse vogels | Nieuw onderzoek wijst uit dat de witte klokvogel – voor zover we nu weten – de meest lawaaiige vogel op aarde is. (video)

Nieuw onderzoek wijst uit dat de witte klokvogel – voor zover we nu weten – de meest lawaaiige vogel op aarde is. (video)

De schreeuwpiha was lang de meest luidruchtige vogel die we kennen. Maar de schreeuwerd is van de troon gestoten. En wel door de witte klokvogel. Deze vogel blijkt – hoog in de bergen van de Amazone in het noorden van Brazilië – kreten te slaken die aanzienlijk harder klinken dan die van de schreeuwpiha. En de witte klokvogel wint het niet alleen van de schreeuwpiha, maar ook – met gemak – van bijvoorbeeld de zeer lawaaiige brulaap, zo schrijven de onderzoekers in het blad Current Biology. Het is extra opmerkelijk als je bedenkt dat de witte klokvogel maar een klein vogeltje is dat slechts rond de 250 gram weegt.

Hoe luid is de vogel precies?
Het is lastig te beschrijven hoe hard de kreten van de witte klokvogel klinken. Dat is namelijk sterk afhankelijk van de afstand waarop je staat. “Ze zijn wel echt heel luid,” zo vertelt onderzoeker Jeff Podos aan Scientias.nl. “We zijn ze tot 34 meter genaderd. En vanaf die afstand hadden de liedjes die ons bereikten nog steeds een maximale geluidssterkte van zo’n 95 decibel. Dat is echt heel indrukwekkend.”
Gehoorbeschadiging
De meest luide liedjes worden door de mannetjesvogels gebracht. Zij proberen zo vrouwelijke soortgenoten het hof te maken. Wat opvalt, is dat die vrouwelijke soortgenoten daarbij opvallend dicht bij de mannetjes zitten. “We zouden graag weten waarom de vrouwtjes vrijwillig dicht bij de mannetjes blijven terwijl die mannetjes zo luid zingen,” vertelt Podos. “Misschien willen ze de mannetjes van dichtbij beoordelen en nemen ze de kans op gehoorbeschadiging op de koop toe.” Een andere mogelijkheid is dat het gehoorsysteem van de vrouwtjes helemaal aan het lawaaiige karakter van hun mannelijke tegenhangers is aangepast. “We weten het echt niet,” vertelt Podos in gesprek met Scientias.nl. “We hebben praktisch geen informatie over de gehoorsystemen van deze vogels en of ze over anatomische aanpassingen beschikken die ze helpen om met deze luide geluiden om te gaan. Dat is een onderwerp voor vervolgonderzoek.”

Onduidelijk is ook nog hoe de mannetjes zulke luide geluiden kunnen voortbrengen. Mogelijk spelen de ongebruikelijk dikke buikspieren en ribben van de vogels hierbij een rol. “Waarschijnlijk gebruiken ze deze spieren en ribben om snel lucht uit hun luchtzakken in de buik en longen te persen. Door die lucht snel langs het geluidsorgaan – de syrinx – te laten bewegen, kunnen ze de membranen die geluid genereren heel krachtig laten vibreren, wat weer resulteert in geluidsgolven met een flinke amplitude.”

bron:Scientas

Bekijk ook

Uniek: Palmgiertje geboren in ZooParc Overloon

n het ZooParc in het Brabantse Overloon is een palmgiertje uit het ei gekropen. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *