donderdag 5 december 2019
Homepage | wetenswaardigheden | Niels en Laura maken droom waar met nieuwe ‘valkerij Flying Dreams’

Niels en Laura maken droom waar met nieuwe ‘valkerij Flying Dreams’

Niels Beeckmans en Laura Peeters zijn in november gestart met ‘valkerij Flying Dreams’ in Denderwindeke en stellen hun zaak zaterdag open voor een ‘kidsday’. De valkeniers verzorgen roofvogeldemonstraties en workshops. Op termijn willen ze hun roofvogels ook inzetten voor overlastbestrijding. Voor Niels was de valkerij een extra uitdaging: hij is de eerste valkenier in België die in een rolstoel zit.
Valkerij Flying Dreams is een startende zaak met 24 roofvogels: valken, uilen, buizerds en een arend. Valkenier is een beroep uit de middeleeuwen en de valkerij was oorspronkelijk de kunst van het africhten van valken voor de jacht. Tegenwoordig heeft de valkerij ook andere doelen. “Wij verzorgen educatieve roofvogeldemontraties en workshops”, vertellen Niels Beeckmans en Laura Peeters. “Tijdens onze demonstraties leggen we uit hoe roofvogels in elkaar zitten, welke roofvogels er zijn en hoe ze zich in de natuur gedragen. We laten ook zien hoe roofvogels op een prooi jagen.”

Later willen ze ook enkele vogels inzetten voor overlastbestrijding of verjaging van bijvoorbeeld duiven of meeuwen. “Onze vogels kunnen bijvoorbeeld duiven verjagen in de hangaar van een kippenboer. De vogels zijn zo getraind dat ze geen enkele duif zullen doden, want zo’n dier kan een ziekte met zich meedragen. Duiven weten instinctief dat er een roofvogel in de buurt is en verlaten de hangaar.” Niels is hiervoor nog in opleiding en is al geslaagd voor het theoretische luik. “Zeker in de winter, wanneer de roofvogeldemonstraties stil liggen, zou het voor ons interessant zijn om ook aan bestrijding te kunnen doen. In de valkerij zijn er in België maar een tiental bedrijven.” Zowel Niels als Laura doen de valkerij in bijberoep – Niels is ambtenaar bij de stad Ninove, Laura werkt als uitzendconsulente.

Niels is al lang gepassioneerd door roofvogels. “Vooraf las ik er veel over en won ik informatie in bij collega-valkeniers Andy Vergallen en Marc De Vleminck (uit Meerbeke, red.). Zo heb ik zeven à acht jaar geleden mijn eerste roofvogel gekocht. Een roofvogel kun je niet tam maken, je kan er alleen mee samenwerken. Je moet zijn vertrouwen winnen. Hoe? Door er heel veel mee bezig te zijn, van jongs af aan. We verplichten onze vogels tot niets of hongeren ze niet uit – zoals sommige mensen wel eens denken. Ze hebben de kans om weg te vliegen. Dat ze dat niet doen, is een teken van vertrouwen. Onze vogels vliegen voor de zekerheid wel met een zendertje.”

Niels is de eerste valkenier in ons land die de valkerij vanuit een rolstoel beoefent. Hij kan niet meer stappen sinds hij op zijn veertiende onder een Bobcat (kleine graafmachine) terechtkwam op een manege in Nederhasselt. Als valkenier in een rolstoel zitten, is niet evident. “Het parcours voor mijn praktijkexamen werd aangepast, want dat ging normaal over en onder obstakels en door een gracht. Voor de vogels is de rolstoel een overbrugging, maar ze zijn het intussen gewoon. Tijdens demonstraties is het soms wel moeilijk om over een grasveld te rijden. Gelukkig staat Laura mij bij. Het is een droom om als koppel samen een hobby uit te oefenen.”

bron: hln.be

Valkenier Niels Beeckmans met een van zijn vogels.

Bekijk ook

‘Schokkend onderzoek’: vogels krimpen door het klimaat

Amerikaanse onderzoekers hebben in de afgelopen 40 jaar ruim 70.000 dode vogels onderzocht en zijn ...

3 opmerkingen

 1. Aja zullen wel weer aktie groepen tegen zijn, this nog wel géén nederland ? Maar op dat gebied?
  Binnenkort een groep tegen het schillen van het bintje ? Want dat doet zeer ?voor de patat frites.?

 2. “this nog wel géén Nederland”?

  In Belgie-Vlaanderen zijn op meerdere plaatsen roofvogels in het openbaar, zoals Antwerpen/Gent, verboden.
  Wandelen met een roofvogel (kerkuil) en of roofvogel show dergelijke openbare plaatsen zijn verboden.
  Zelfs fotosessies met roofvogels in het openbaar zijn verboden.
  Enkel in/bij dierentuinen/vogelparken is het toegelaten en eventueel, mits voorafgaande toelating-vergunning, privédomeinen.
  Zelfs roofvogels (kerkuilen) houden binnen in woningen zijn verboden.

  Eigenlijk bestaat er een Wet die zegt dat vogels tentoonstellen in het openbaar verboden zijn.
  Zelfs vogelhandelaars mogen hun vogels niet op straat tentoonstellen voor hun winkel. Zelfs niet in de etalage.
  Enkel op/bij de officieel erkende openbare markten is het toegelaten. Maar geen roofvogels.

 3. Het probleem is dat iedereen een roofvogel kan kopen zonder stil te staan bij de noden van deze dieren. Waardoor er steeds meer roofvogels in een asiel belanden. Straks kan het vergeleken worden met honden en katten, zeker tijdens de vakantie periodes.

  Houden van roofvogels wordt strenger, krijgt in Vlaanderen strengere regelgeving.
  Er komen onder andere minimumnormen voor de buitenverblijven en strengere regels voor demonstraties voor het publiek.
  Verblijven in woonkamers of schuren worden verboden. er komen ook voorschriften voor de minimale oppervlakte het verblijf, afhankelijk soort roofvogel.
  Waar beide poten worden vastgemaakt aan de stok waarop ze zitten rusten is enkel nog toegelaten in zeer uitzonderlijke omstandigheden.
  Dus papegaaienwandelingen met buggy zijn in Vlaanderen eigenlijk verboden.

  Wie in Vlaanderen een roofvogel in huis heeft, heeft tot 1 juli 2019 om zich in regel te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *