donderdag 27 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Netwerk Uilenbescherming Brabant: uil en roofvogel niet tentoonstellen op kerstmarkt

Netwerk Uilenbescherming Brabant: uil en roofvogel niet tentoonstellen op kerstmarkt

Uilen en roofvogels op markten en braderieën; vogelorganisaties willen dat het stopt.
Zeker in deze tijd van kerstmarkten en -braderieën kom je ze regelmatig tegen: een stand waar je met een roofvogel of uil op de foto mag voor een paar euro. Het is een doorn in het oog van bijvoorbeeld Anita van Dooren van Netwerk Uilenbescherming Brabant. ,,Het is echt een groeiend probleem”, vertelt ze. ,,Het wordt bovendien steeds gekker. Ook voor een kinderfeestje bij je thuis kun je tegenwoordig al uilen en roofvogels laten komen.”

Netwerk Uilenbescherming Brabant is daarom samen met een groot aantal belangenclubs, waaronder Vogelbescherming Nederland, een actie gestart. Er is een drietal posters gemaakt om mensen bewuster te maken. Van Dooren: ,,Bezoekers van braderieën lijken het vaak de gewoonste zaak van de wereld te vinden. Maar het welzijn van de vogels is echt in het geding.” Uilen zijn veelal nachtdieren, maar die worden blootgesteld aan dag- en zonlicht, aldus de beschermingsorganisaties. Ook zal een uil in het wild altijd contact met mensen mijden. Maar op braderieën worden de dieren geketend en zo gedwongen om dit contact te ondergaan. ,,Uilen en roofvogels werken alleen maar mee omdat ze hongerig worden gehouden”, zegt Van Dooren.

Hobbyisten
De organisaties zien het liefst dat er een algeheel verbod komt voor het in gevangenschap houden van uilen en roofvogels. Dat laatste gaat valkeniers en ondernemers van roofvogelcentra (veel) te ver. Ook zij storen zich mateloos aan de hobbyisten, de particulieren die een uil aanschaffen en op de markt gaan staan om snel wat geld te verdienen. ,,Leken die niet weten wat ze doen”, zoals Frank Lenders van valkerij en roofvogelcentrum Falconcrest in Eindhoven ze noemt. ,,De organisaties moeten niet iedereen over één kam scheren, maar zich richten op de rotte appels, de uitwassen. Ik zie ook wel foto’s voorbijkomen in bladen en op Facebook van shows op veel te drukke, veel te krappe pleintjes. Je moet demonstraties niet verbieden, je moet zorgen dat ze goed en vakkundig zijn.”

Educatie
Lenders garandeert het welzijn van zijn vogels bij Falconcrest. Ook Rob Baaijens van Rob’s Vogelhof in Lennisheuvel, net over de grens bij Oirschot, wil die nuance aanbrengen. ,,Het houden van roofvogels en uilen kan op een prima manier. Ook zijn er goede, educatieve demonstraties. Maar ook ik ben absoluut tegen het tentoonstellen op kerstmarkten en braderieën van uilen en roofvogels, vastgebonden aan een paar touwtjes, puur voor een foto. Dat kan anno 2017 écht niet.”

bron:Eindhovensdagblad
foto: eigen

Bekijk ook

Onderzoek naar gebruik lijmplank

Boswachters zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding over het gebruik van lijmplanken. Deze ...

1 opmerking

  1. Uilen en roofvogels?
    Worden door mevr van Doorn over 1 kam geschoren.
    De goede en de slechten worden door de antie dierenhouders op één hoop gegooid.?
    Je hebt goede en slechte dier houders.gooi die niet op één hoop.
    Als je het verschil niet ziet hoor je geen reactie te geven tav beschermen van deze shows

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *