dinsdag 10 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Nestkasten schoonmaken

Nestkasten schoonmaken

Nu is het een goeie tijd om de nestkasten van de vogels een grote beurt te geven. Tuiniers hebben de eigenschap om samen met de planten en sommige dieren in winterslaap te gaan. Maar toch kan er al wat voorbereidend werk gedaan worden. Voor veel vogels zijn de nestkasten ook ’s winters van belang. Niet voor de voortplanting maar ook om in te schuilen. De huisjes zijn droog en windstil en dat is belangrijk voor de vogels. Het zijn ideale plekken om de kou te trotseren.

Ze stellen het op prijs als de schoonmaakploeg is langs geweest. De kast kan vol zitten met uitwerpselen met de daarbij horende parasieten. Of een dood jong dat het niet gehaald heeft. Deze resten kunnen vocht vasthouden en op den duur gaan schimmelen.

Hoe maak je het schoon?
Haal eerst de nestkast van de boom of schuur. Er kunnen vlooien, luizen en mijten inzitten. Om die uit te schakelen, kun je een scheut heet water in de kast gooien. Schud daarna alle nestresten uit de kast. Maak de binnenkant goed schoon met een harde borstel. Draag hierbij eventueel handschoenen en maak de borstel nadien goed schoon. Laat de kast drogen en hang hem weer op zijn oude plekje.

Let op! Gebruik geen schoonmaakmiddelen!

bron: Vroegevogels
foto: Door Arnstein Rønning – Eigen werk, wikimedia

Over een paar maanden is dit misschien het resultaat van uw schoongemaakte nestkast
Over een paar maanden is dit misschien het resultaat van uw schoongemaakte nestkast

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *