zondag 9 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Nesten bewust platgewalst in de Biesbosch: natuur- en vogelwacht is woedend

Nesten bewust platgewalst in de Biesbosch: natuur- en vogelwacht is woedend

WERKENDAM – De Natuur en Vogelwacht Biesbosch is meer dan woedend op een agrarische ondernemer. Deze zou met een terreinwagen en een quad flinke schade hebben aangericht in polder De Kroon in de Biesbosch. Daarbij zouden nesten zijn platgewalst, balsende grutto’s en wulpen verjaagd en tientallen broedende kieviten, veldleeuweriken en scholeksters gestoord tijdens het broeden.
Opeens staan ze daar in de eindeloze en vogelrijke polder de Kroon. Zover als het oog reikt paaltjes, met daaraan een lint zilverpapier, dat het licht al flitsend weerkaatst. Voorzitter Renier Jacquet van de Natuur en Vogelwacht Biesbosch bevestigt dat ‘zijn’ organisatie op Facebook ‘de aanval’ heeft geopend, op de mensen die de bewuste vogel-afschrikkende paaltjes hebben geplaatst.

Maar vooral op de mensen die daarbij met een quad en een terreinwagen nesten hebben platgewalst. “Dat hebben wij gezien, wij hebben daar meerdere meldingen over gehad. Het is echt zo, ik sta volledig achter onze publicatie op internet”, aldus Jaquet. De tientallen paaltjes in de polder zijn eind vorige week neergezet.

Staatsbosbeheer heeft geen bevoegdheid in de bewuste polder!
Staatsbosbeheer boswachter Jaques van der Neut bevestigt dat ook hij in de bewuste polder nooit eerder dit soort paaltjes met zilverpapier heeft zien staan. “Ik heb ze weleens zien staan, maar dan op percelen met landbouw, Niet hier in ‘De Kroon’. Belangrijk is echter om te vertellen dat dit stuk polder net niet valt onder het Nationaal Park en ook niet onder de zogeheten ‘wetlands’, het is een doorstroomgebied. Wij hebben daar niets te zeggen, al ligt polder De Kroon middenin de Noordwaard en is hij zeer vogelrijk.”

Overheid heeft de polder verpacht
Het bewuste deel van Polder de Kroon is door de overheid, blijkt uit naspeuringen, verpacht aan een ondernemer. Die ondernemer zou volgens de Natuur en Vogelwacht Biesbosch (NVB) de paaltjes met zilverpapier hebben geplaatst om (theoretisch) ganzen te verjagen, maar in de praktijk om later de veroorzaakte ganzen-schade te kunnen claimen. “Je kunt pas schade van ganzen claimen als je er ook iets tegen hebt ondernomen, vandaar de paaltjes”, vertelt een deskundige.
Rioolstort op Facebook door berichtgeving
Door het online artikel van de NVB op Facebook is er een storm van kritiek opgestoken richting de verstoorders, en de reacties zijn niet altijd even subtiel. “Als ze ongeneeslijk ziek worden piepen ze wel anders! Maar dan is het te laat. Blijf met je vingers en je hersens af van onze natuur”, schrijft Peter Kokke op Facebook. Renier Jacquet voorzitter van de NVB distantieert zich van dit soort uitlatingen. “Wij willen niets te maken hebben met mensen die zich op deze manier uiten. Dat er zo wordt gereageerd is niet onze bedoeling, pertinent niet. Het gaat ons alleen om het doen van meldingen, van zaken die wij constateren.”

bron: omroepbrabant.nl

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

5 opmerkingen

 1. Waarom wordt dan dergelijk bericht geplaatst op sociale media zoals Facebook, en niet op hun eigen site?

 2. Waarom distantieert de voorzitter NVB zich?
  Omdat de personen (in opdracht van) die de werken hebben uitgevoerd niet diegene is (pachter) die door NVB voor ogen hadden .
  Nogmaals een bewijs welke risico’-gevolgen sociale media’s zoals facebook teweeg kunnen brengen. En dit allemaal omdat zoveel als mogelijk het bericht zouden aanklikken (al of niet financieel gewin).
  Is het dan zo verwonderlijk dat de personen die “in opdracht” (pachter) de werken hebben uitgevoerd, en nu alles over hen heen krijgen, mogelijks klacht zullen indienen tegen de verantwoordelijke (NVB) die dergelijke informatie op Facebook hebben geplaatst.

 3. Dat het gebied buiten de natuur park valt ,heeft hij natuurlijk andere rechten,
  Maar het aan de schandpaal plaatsen ? Zal voor de toekomst niet veel perpectief bieden ,voor een ander beleid,
  Ook de duidelijke stelling dat organistaties dit gezien? Hebben? En zich nu in het recht gesterkt voelen?
  Ja , een gesprek ,over het hoe en waarom had meer duidelijkheid verschaft,,je kunt de natuur beschermen ,maar je zult ook begrip voor een ondernemer op moeten brengen,iets wat bij natuur organisaties, meestal niet samen gaat ,hun ideaalbeeld ligt vaak veel verder van een begrip ,van? ,en waarom ? Een ieder niet hun beeld hebben.
  Kijk eens in het beeld wat op de tv wordt uitgezonden, goede boeren bestaan niet ,vlees eters zijn slecht volgens mevr Hertseberger ,zij heeft onderbouwingen ,wetenschappelijke nog wel,die dan weer geen onderbouwing hebben? Wetenschappelijk, omdat daar gewoon iets geschreven is,
  Het eten van kilo knallers is moordadig,?er zijn mensen die blij zijn dat ze een stukje vlees ? Of kip hebben.
  De veagan streaker heeft meer aandacht gekregen ,dan een boer die het wel goed doet.
  Ach media? ,kijk nu maar er wordt iemand aan de schandpaal genageld ,zonder ,het hoe ? En waarom.

 4. Bekijk eens op de verschillende media’s wat betreft nepverhalen en of de complottheorieen over de brand in de Notre-Dame in Parijs.
  Perspectief voor een ander beleid zal zijn zoals de nieuwe regel voor dierentuinen in Belgie-Vlaanderen.
  “Apen moeten zich kunnen verstoppen”.
  Het woord “tentoongesteld” wordt vervangen door het woord “gehuisvest”
  Toekomst gericht zal dat ook gevolgen hebben voor/bij dieren-vogels die worden tentoongesteld. want deze dieren-vogels zullen de kans-mogelijkheid moeten hebben om zich te verstoppen (gehuisvest). Want op termijn zouden alle zoogdieren, en waarschijnlijk ook vogels, dat moeten kunnen.

 5. apen hebben zich altijd verstopt.altands de apen die gezocht werden.??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *