zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Nestbescherming Drentse wulp lijkt veelbelovend

Nestbescherming Drentse wulp lijkt veelbelovend

ASSEN – De bescherming van nesten van Drentse wulpen met stroomdraad lijkt te helpen. Van de twaalf nesten die met stroomdraad werden beschermd kwamen in negen nesten met succes de eieren uit.

De wulp staat sinds vorig jaar op de rode lijst. In Drenthe broeden naar schatting nog tussen de vijfhonderd en achthonderd paren. Daarom besloten Landschapsbeheer Drenthe en Werkgroep de Grauwe Kiekendief tot een experiment om de vogel te beschermen.

Volgens natuursite Nature Today bleken de wulpen geen moeite te hebben met het stroomraster van tien bij tien meter. De vrouwtjeswulpen zaten meestal binnen een uur na het plaatsen van het stroomdraad weer op het nest.

In negen van de twaalf beschermde nesten kwamen de eieren uit. Dat is een hoger percentage dan in eerdere jaren zonder nestbescherming. Uit de beschermde nesten zijn in totaal zes jongen uitgevlogen. De rest van de jongen is waarschijnlijk gestorven door voedselgebrek of slachtoffer geworden van predatie.

De onderzoekers concluderen dat de nesten met eieren van wulpen dus wel te beschermen zijn met stroomrasters, maar dat een ander probleem, dat van van sterfte van jongen, er niet door kan worden voorkomen. Ze zijn van plan daar in 2019 en 2020 onderzoek naar te doen.

bron: RTVDrenthe

De wulp staat op de rode lijst

Bekijk ook

Rechtbank Den Haag verbiedt opnieuw afschieten van smienten in Zuid-Holland

De Rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat er geen afschot van smienten mag plaatsvinden ...

4 opmerkingen

 1. Prima initiatief er komt net weer 2 miljoen(Drenthe) Europees geld vrij,hoop dat dit goede initiatief ook gesteund wordt.

 2. Steunen met geld is vaak niet de optie.
  Makkelijk verkregen geld ? Word vaak makkelijk uitgegeven, kijk naar de overheid in den Haag.
  Het beschermen van vogels heeft vaak te maken met niet al te moeilijke oplossingen.
  Afschieten te grote hoeveelheid vossen en andere rockers.
  Het aanplanten van bloemen en granen in smalle stroken.
  Het behouden van de akkerwallen.in Drenthe en Twente zijn deze bijna allemaal verdwenen.
  En ? Het belangrijkstevoor de weide vogel is het niet te vroeg maaien van de eerste snit gras.maar een boer moet ook aan zijn inkomen denken? En hoe los je dat op.?

 3. Denk dat je meerdere dingen door elkaar haalt.Dat deze initiatief nemers een steuntje in de rug krijgen lijkt mij prima.Een stroomdraadje is ook niet voor niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *