woensdag 8 juli 2020
Homepage | regelgeving | Nederlandse vogels massaal uit natuur geroofd en verhandeld.

Nederlandse vogels massaal uit natuur geroofd en verhandeld.

Tienduizenden Nederlandse vogels worden jaarlijks in de natuur gevangen en illegaal verhandeld, onder meer op ruim 400 vogelmarkten in ons land. Dat kan omdat er vrijwel niet wordt gecontroleerd op herkomst. Dat zegt de Landelijke Inspectiedienst voor de dierenbescherming tegen EenVandaag.

Vinken, merels, eksters of puttertjes worden massaal in parken, bossen en achtertuinen gevangen voor de verkoop. Nederland kent een levendige vogelhandel met ruim 400 vogelmarkten per jaar, waarvan in veel gevallen onduidelijk is waar de vogels vandaan komen. Volgens inspecteur Eduard Opperman gaat het vaak om geroofde vogels uit de Nederlandse natuur.

De roof en handel in vogels is lucratief. Vooral de zangvogels zijn populair, zo levert een koppel vinken al snel 80 euro op. Een zeldzame soort kan 500 euro per vogel opleveren. Volgens de flora- en faunawet mogen alle vogels die in Nederland voorkomen, alleen gehouden worden als de dieren in gevangenschap zijn geboren. Maar in de praktijk wordt de afkomst van vogels vrijwel niet gecontroleerd. Volgens dierenarts Jan Hooimeijer werkt dit illegale vangst in de hand. Ook de inspectie maakt zicht zorgen over het gebrek aan toezicht.

Uit een eerdere reportage van EenVandaag blijkt dat er amper onderzoek wordt gedaan naar de gezondheid van de vogels op de markten. Naar aanleiding van deze uitzending heeft de Partij voor de Dieren Kamervragen aan staatssecretaris Van Dam gesteld over de registratie, het toezicht en de gezondheid van de vogels.

bron:binnenland.eenvandaag
Naschrift van Vogelmarkt.
Vogelmarkt.net geeft zonder commentaar berichten uit de media weer op deze pagina.

vogelnet

Bekijk ook

Politie redt 130 illegaal gehouden piepjonge watervogels

De politie heeft op twee plekken in Sassenheim en Buitenkaag 130 piepjonge watervogels gered die ...

5 opmerkingen

 1. een zootje zeikerts zijn het tuurlijk er zit kaf onder het koren maar vele duizenden mensen
  zijn wel goed met hun vogels bezig daar word niets over gezegd laat ze daar maar eens over berichten
  dus Opperman en Hooimeijer

 2. Vogelmarkten verbieden werkt alleen illegaliteit in de hand.Laat de staatssecretaris maar uitzoeken of alles wel klopt wat Opperman en Hooimeijer beweren als het niet klopt zijn de kosten onderzoek voor deze beide heren.

 3. Deze heer Opperman de controleur van de dieren bescherming komt met een verhaal wat het beste in zijn straatje past.
  Niets en niemand doet het goed,buiten zijn bevindingen??
  Alle vogelhouders zijn criminele mensen die ringen uitvijlen,vo,gels poten breken vleugels breken,alles uit de natuur roven??
  Deze voor duizenden euro’s onder tafel verkopen.en deze heer Hooimeijer zal ondanks dat hij

 4. Zijn hele leven deze mensen heeft uitgebuit,inzake zijn riante inkomen daarin mee.
  Controle s vinden al vele jaren plaats op de grotere markten,door de NVWA.doch deze worden op deze manier wel te kijk gezet.
  Door deze mensen.

 5. Vreemd dat deze meneer de hele media kan manipuleren,voor iets dat niet het algemene beeld is ,maar ja wat doe je in Nederland,met alles wat dieren heeft,sircus dierentuinen,dolfinaria,kippenhouders boeren,vogelhouders , vissers,aquaria houders.,
  Juist afbranden volgens deze media.onder aanvoering van radar, stichting aap Dierenbescherming,peta,parij voor de dieren
  En nog teveel om op te noemen.
  Men wil deze houders ,hoe dan ook als crimineel afschilderen,ondanks dat men niet weet hoe aktief veel organisaties zijn voor HUN dieren en welzijn.
  Maar deze organisatie s passen niet in het straatje van anti lobby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *