donderdag 22 augustus 2019
Homepage | inheemse vogels | Natuurinspectie neemt illegale vogels in beslag

Natuurinspectie neemt illegale vogels in beslag

Bij een vogelkweker in Dessel zijn een kleine twintig illegale vogels in beslag genomen. Het ging zowel om inheemse als uitheemse vogelsoorten. Er werden problemen met de pootringen vastgesteld.
De politie vermoedt dat de vogels illegaal gevangen zijn in de natuur, en nadien een valse ring rond hun poten hebben gekregen. De in beslag genomen vogels zijn ondergebracht bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. “Vrijdag kwam de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) langs met speciale vogels die in beslag werden genomen bij een vogelhandelaar”, klinkt het bij het Natuurhulpcentrum. “Het betrof bijzonder zeldzame vogels zoals pestvogels, kortteenleeuweriken, grauwe-, cirl- bruinkop- en witkopgorzen, een haakbek en een roodkeelnachtegaal. De vogels hadden allemaal gemanipuleerde pootringen en zijn naar alle waarschijnlijkheid geroofd uit de natuur.”

De politie zet het onderzoek voort. De vogelkweker mag zich wellicht aan een boete verwachten.

bron:hln.be

Een pestvogel was een van de vogels die in beslag werden genomen.

 

Bekijk ook

Is het een konijn of een vogel ? (video)

Het internet is in de ban van een filmpje uit 2017. Een wetenschapper uit Oslo ...

3 opmerkingen

 1. deze man kan beter op Malta gaan wonen.
  kan hij ze houden ? afschieten? Of opeten?
  allemaal om het even.
  kijk ? Dat een een vogel in de een hebt die een ring mist?
  Ja kan .ook ik heb ?wel eens een vogel die zijn ring mist ? ondanks dat ik binnen kweek .
  Maar als handelaar? heb je volgens mij iets uit te leggen.
  maar het bestraffen met duizenden euro’s boete .terwijl in een gedeelte van Europa deze opgegeten worden.
  gaat mij dan wel héél ver?

 2. Nogmaals een bewijs hoe belangrijk het is, bewijs oudervogels bij aanvraag vogelringen beschermde vogels.
  Eens benieuwd of die vogelkweker nog langer vogelringen kan bekomen bij officieel erkende organisaties-bonden die geregistreerde pootringen beschermde vogels uitgeven-verschaffen. En niet zoals het bij vele organisatie-bonden aan toegaat “we rekenen op de eerlijkheid-oprechtheid-waarheid van de leden-aanvrager.
  Nogmaals een bewijs dat bepaalde privasygegevens voor bevoegde organisaties-personen belangrijk kunnen zijn. Zolang dergelijke privacygegevens maar niet in het openbaar, internet, sociale media, etc, verschijnen. Zoals gegevens geregistreerde pootringen databank (kweekvogels, jongen-oudervogels).

 3. “Politie zet het onderzoek voort”.

  Vogelhandelaar en vogelkweker is dat één en dezelfde persoon, of zijn het twee verschillende personen?
  Vogelkweker die een zeker aantal vogelringen aanvraagt voor één of andere beschermde vogelsoort(en), maar die in de praktijk werden/worden gebruikt voor andere beschermde vogelsoorten dan waarvoor die vogelringen werden aangevraagd. Wat wordt als aanzien is illegaal, gemanipuleerde vogelringen.
  Ook werden/worden mogelijks dergelijke vogels verhandeld via advertenties Nederlandse Online vogelverkoop site: ” we gaan naar Zwolle” (politie zet onderzoek voort).
  Op verschillende plaatsen binnen de EU zijn recent vogels in beslag genomen, zijn personen in verdenking gesteld, etc. Onlangs nog in Italie, enkele maanden terug in Spanje 180 personen in verdenking gesteld, 400000 Euro in beslag genomen, vanwege allerhande illegale praktijken waar allerhande vogelsoorten bij betrokken waren. Ook wat de jacht aangaat, hanengevechten, etc.
  Wat jacht aangaat bestaat er nog een Benelux verordening-overeenkomst. Cites verdrag, dat onder andere Nederland mede heeft ondertekent heeft niks te maken met jacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *