zondag 5 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Natuureiland Griend van groot belang voor drieteenstrandlopers

Natuureiland Griend van groot belang voor drieteenstrandlopers

Het vogelparadijs Griend speelt een belangrijke rol in het leven van veel drieteenstrandlopers. De afgelopen jaren onderzochten onderzoekers de doorstroom van deze vogels op en rond het eiland.

Jaarlijks bezoeken rond de 25.000 ‘drietenen’ Griend tijdens hun trek, om op te vetten of te ruien, omdat ze daar goed en voldoende voedsel kunnen vinden. Dat is ruim tien procent van alle drieteenstrandlopers die deze trekroute kiezen. Naast drietenen gebruiken ook anders trekvogels het eiland, zoals kanoeten, rosse grutto’s en bonte strandlopers. Het wad rond Griend is voor de vogels een enorme snackbar.

Witte bolletjes langs vloedlijn
De meeste mensen kennen drieteenstrandlopers als de witte kleine vogeltjes die langs de vloedlijn op het strand rennen. Onderzoekers van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek op Zee gaven een groot aantal drietenen kleurringen om de poten. Elke kleurencombinatie is uniek, waardoor individuele vogels worden herkend door de telescoop. Onderzoekers weten daardoor precies welke route de vogels afleggen, welke plekken ze aan doen en hoe lang ze blijven.

Rustpauze in de Waddenzee
Drieteenstrandlopers broeden op de toendra’s. Als de zomer voorbij is, trekken de vogels naar het zuiden. Een deel volgt de Oost-Atlantische trekroute en doet de Waddenzee aan. Sommige drietenen blijven plakken in de Waddenzee en langs de Nederlandse stranden en brengen hier de winter door. De meeste trekken na een flinke pauze door naar de Afrikaanse kust ten zuiden van de Sahara.

Rijke wadbodem bij Griend
Tijdens die pauze zoeken de drietenen voedsel op het wad om weer op krachten te komen. Lang niet overal is de wadbodem geschikt voor deze strandlopers. Juist de wadbodem rond Griend biedt de vogels een rijke dis. Na een dag of tien trekken de vogels ‘opgevet’ door. Een deel van de drieteenstrandlopers blijft langer in de Waddenzee om te ruien. Pas nadat ze nieuwe vleugelpennen hebben, trekken ze door. De ruiende vogels vertoeven ruim een maand in de Waddenzee.

bron: Natuurmonumenten
foto: Brocken Inaglory , CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

Calidris_alba_at_Ocean_Beach,_San_Francisco,_California_-_20101116

 

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *