maandag 25 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Nationale vogel in vrije val

Nationale vogel in vrije val

Acht jaar onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen laat zien: zelfs in de beste weidevogelgebieden krijgen de grutto’s niet genoeg jongen groot om de achteruitgang te stoppen. ‘Effectieve weidevogelbescherming en een gezond boerenbedrijf gaan echt niet samen’, zegt onderzoeker Egbert van der Velde.
Skriezekritte
Sinds 2012 onderzoekt de RUG grutto’s in de zogenoemde Skriezekritte Idsegea, ofwel: de gruttokring Idzega. Dat is een gebied waar boeren zoveel als mogelijk rekening houden met de weidevogels. Ze maaien grote stukken land niet vóór 15 juni, houden het grondwater hoog en zorgen ook voor bloemrijke weilanden. Maar uit een vergelijking met regulier boerenland in Friesland blijkt dat er noch op het gewone boerenland, noch in de Skriezekritte genoeg jongen volwassen worden om de populatie op peil te houden.
Postzegeltjes
‘Eigenlijk’, zegt onderzoeker Egbert van der Velde, ‘zijn er nog maar een paar postzegeltjes over waar het wél goed gaat. Dat zijn de reservaatjes van onder andere Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, waar geen commerciële melkveehouderij op hoeft te worden bedreven.’ Volgens Van der Velde is er dan ook een belangrijke les: ‘Het kán wel, weidevogels effectief beschermen, maar niet in combinatie met een gezond boerenbedrijf.’
Stop met kunstmest
Eén van de belangrijke problemen is volgens Van der Velde het gebruik van kunstmest. ‘Dat helpt alle bloemen en daarmee de insecten om zeep. Op de langere termijn zullen we hoe dan ook moeten stoppen met kunstmest, domweg omdat de hoeveelheid fosfaat uit de mijnbouw eindig is. Dan kunnen we er beter nu al mee stoppen om de biodiversiteit op het boerenland te redden. Maar dat is iets waar de overheid de boeren echt bij zal moeten helpen!’

bron:Vroegevogels

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

2 opmerkingen

 1. Dan is na een grondig onderzoek? De predatoren,de boosdoener.
  Dan zijn het de boeren?
  Dan is frankrijk de jagers,het probleem?
  Dan de huiskatten?
  Hoeveel onderzoeken nog te gaan,
  GEM Rijssen,,met een natuurgebied ,de Borkeld ,meld 30 broedparen ,met de hoop allemaal een nest met 4 jongen,120 jongen?
  Ja snap de onderzoekers niet helemaal,of moet er geld opgehaald worden?

 2. Kunstmest(goedkoop) wordt het ultieme product tegen voedseltekorten genoemd, maar wat zijn de gevolgen op langere termijn.Asbest(goedkoop) was ook een wonder product,de gevolgen zijn bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *