dinsdag 25 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Najaarsjacht Malta in volle gang

Najaarsjacht Malta in volle gang

De najaarsjacht op Malta is weer losgebarsten. Vijf maanden lang mogen meer dan 50 soorten vogels geschoten worden, waaronder bedreigde soorten als de kwartel en zomertortel. Vrijwilligers van BirdLife doen er alles om zo veel mogelijk misstanden te rapporteren, zodat er een einde gemaakt kan worden aan deze traditie van vogels doden.
Malta, een vogelparadijs bij uitstek. In de herfst komen vanuit alle windrichtingen vogels aanwaaien om op deze kleine plek in de oceaan uit te rusten tijdens de trektocht naar Afrika. Lepelaars, zilverreigers, boerenzwaluwen, verschillende soorten roofvogels… Ze komen van heinde en verre. Eén probleem en direct een groot probleem: Malta heeft de traditie om vogels te doden. Een traditie die ontstaan is in de verre Middeleeuwen, toen op de rotsen van dit eiland weinig anders te vinden was dan voedsel in de vorm van vogels. Vandaag de dag is er op Malta eten genoeg, maar de traditie van het doden van vogels tiert nog welig.

52 soorten, 5 maanden lang
Vijf maanden lang mag op alles wat vliegt geschoten worden (wettelijke regels jachtseizoen Malta). Meer dan 52 soorten in totaal, waaronder ernstig bedreigde vogels als de kwartel en zomertortel. BirdLife Malta doet er, met hulp van Vogelbescherming en andere BirdLife Partners, alles aan om de jacht te stoppen. Vrijwilligers, waaronder ook regelmatig vogelaars uit Nederland, noteren tijdens zogenaamde Raptor Camps de misstanden en spreken politie en jagers hier op aan. Zo maken ze filmpjes van de jacht, waaronder dit filmpje waarop te zien is hoe een jager een tapuit neerschiet of hoe deze reiger met schotwonden verzorgd wordt.

bron: Vogelbescherming
foto: eerder geplaatst

De bij ons steeds minder voorkomende zomertortel wordt in Malta bejaagd
De bij ons steeds minder voorkomende zomertortel wordt in Malta bejaagd

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

2 opmerkingen

  1. Sorry, maar Malta ligt niet in de oceaan.
    Het eiland ligt in de Middellandse zee en wel tussen Italië en Libië.

  2. Kijk hier een verkeerde ring om ? En je wordt bijna ter dood veroordeeld ,en daar schiet men ze af.
    Het is beide extreem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *