donderdag 5 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Naaktlopers moeten wijken voor zeldzame vogel: wellicht geen tweede naakstrand aan de kust

Naaktlopers moeten wijken voor zeldzame vogel: wellicht geen tweede naakstrand aan de kust

Sinds 2000 heeft onze kust een naakstrand. Dat is er na heel wat heisa gekomen in Bredene. Maar intussen is het strand daar zo populair geworden dat de Federatie van het Belgisch Naturisme een tweede naaktstrand wil. In Westende leek er een geschikte plek te zijn voor het naaktstrand, omdat er geen bebouwing is en ook geen dijk die op het strand uitkijkt. Maar een advies van het Agentschap voor Natuur en Bos lijkt het plan te zullen kelderen.
Een zeldzaam vogeltje…
In de duinen aan het strand blijkt namelijk een zeldzame vogel te wonen die in Vlaanderen alleen maar voorkomt op bepaalde plekken aan de kust. Het gaat om de kuifleeuwerik, een vogel die zijn nesten op de grond bouwt en daarom kwetsbaar is. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft geoordeeld dat een naaktstrand in Westende geen goed idee is, omdat zo’n strand “randactiviteiten” met zich meebrengt die het dier bedreigen.

Over die “randactiviteiten” is Griet Buyse, woordvoerster van het Agentschap voor Natuur en Bos duidelijk. “In Bredene heeft de politie herhaaldelijk moeten vaststellen dat mensen zich in de duinen terugtrekken voor seksuele contacten. De duinen aan onze kust zijn beschermd door de Europese Habitatrichtlijn omdat er unieke dier- en plantensoorten leven. Zeker in Wenduine is dat het geval. De kuifleeuwerik is niet de enige bedreigde soort die er voorkomt. Voor al dat leven is het beter dat er zo weinig mogelijk menselijke activiteit is. Daarom hebben wij voor het naaktstrand een negatief advies gegeven.”

bron en (deel) foto:vrt.be

Bekijk ook

Met veel ecosystemen in Nederland gaat het niet goed

Met 46 van de 52 ecosystemen die Nederland in Europees verband geacht wordt te beschermen, ...

1 opmerking

  1. Duindoorn wil ook helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *