dinsdag 18 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Mussen terroriseren paprikateler

Mussen terroriseren paprikateler

Paprikateler Thimo van Marrewijk zit met zijn handen in het haar. Zijn kassen zitten vol met hongerige huismussen, maar vangen en elders loslaten is per wet verboden. Het rigoureuze alternatief: doodschieten, wordt wel gehonoreerd door omgevingsdienst Haaglanden.
Het is niet de oplossing die de kweker zelf voor ogen had. Liever vangt hij de mussen in plaats van ze af te schieten. Door een foutje in het systeem lijkt het echter niet toegestaan.
Soms zijn het er tien, andere momenten is het een zwerm van veertig beestjes. Ze pikken in het onderste puntje van de paprika, maar vernielen daarmee de hele groente. De mussenvraat zorgt voor een schadepost van ruim 20.000 euro per jaar bij de teler.
Nieuwe wet pas volgend jaar
Na vogelverschrikkers, ander voer aanbieden, luchtkanonnen en lasers heeft Thimo nu het bedrijf Faunabeheer in de arm genomen om toe te werken naar een oplossing. Zij dienden een verzoek in bij de natuurbeheerder om de huismussen levend te mogen vangen.
De omgevingsdienst Haaglanden kan de aanvraag niet honoreren. Het is per wet verboden om vogels met een kooi te vangen. Ook staat er niet in de wet dat hiervoor een uitzondering gemaakt kan worden. Op 1 januari 2017 komt er een nieuwe Flora- en faunawet. Vanaf dat moment is ontheffing aanvragen voor het vangen van vogels wel mogelijk.

Een filmbericht staat hier.

bron:hartvan nederland
foto: eerder gepubliceerd

Het mannetje van de huismus
Het mannetje van de huismus

Bekijk ook

Vader en zoon na jaren van klachten voor de rechter voor verven papegaaien

Het verschil tussen een geelvleugelara en een groenvleugelara lijkt miniem. Toch mogen alleen de eerste ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *