woensdag 21 augustus 2019
Homepage | inheemse vogels | Muggenplaag, na kippen en merels nu ook verhoogde sterfte bij goudvinken

Muggenplaag, na kippen en merels nu ook verhoogde sterfte bij goudvinken

Na de verhoogde sterfte bij merels en kippen blijken nu ook opvallend meer goudvinken het loodje te leggen. Oorzaak is de huidige muggenplaag, waardoor de Usutu- en pokkenvirussen sneller worden doorgegeven. “Ik ben twee derde van mijn goudvinken kwijt”, zucht Jack Bloemen uit Meeuwen, Europa’s grootste kweker van goudvinken. Ook spreeuwen, lijsters, uilen, bonte spechten en huismussen lopen gevaar. Begin deze week bevestigde Natuurpunt Vlaanderen dat het Usutuvirus officieel in het land is en een ware slachting onder de merels aanricht. Het dodelijke virus is afkomstig uit Afrika, wordt overgedragen door steekmuggen en treft voornamelijk merels. “De eerste sterfgevallen kwamen uit Dilsen, maar intussen krijgen we dagelijks zieke en dode merels vanuit heel Limburg binnen”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Ook in Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn besmettingen gemeld. Hoewel het virus niet gevaarlijk is voor de mens, blijft het volgens Vogelbescherming Vlaanderen bang afwachten wat de uitbraak met de merelpopulatie zal doen. “Besmette vogels kunnen niet meer worden gered”, zegt voorzitter Jan Rodts. “Daarnaast vrezen we dat ook uilen, bonte spechten en lijsters gevoelig zijn.” Vogelkenner Gerald Driessens van Natuurpunt Vlaanderen bevestigt dat in Vlaanderen al enkele zanglijsters door het virus werden getroffen. Ook de huismus en spreeuw blijken vatbaar. “In Duitsland, waar de ziekte jaarlijks terugkomt, is sinds de eerste uitbraak bij 87 verschillende vogelsoorten een besmetting vastgesteld. Maar de overgrote meerderheid (88%) van de getroffen vogels blijven wel merels.”
Pokken
Dat het Afrikaanse virus net dit najaar voor het eerst in België opduikt, is geen toeval. De aandoening wordt voornamelijk door steekmuggen overgedragen. Door het natte voorjaar en de uitzonderlijk warme nazomer zijn muggen nog altijd actief, waardoor ze volop virussen kunnen verspreiden. “Het is hoog tijd dat het koeler wordt zodat de muggenactiviteit afneemt”, zegt Muriel Vervaeke van het Agentschap Natuur en Bos. Zij onderzoekt ziektes bij wilde dieren.
Een andere plaag die de muggen verspreiden, is het pokkenvirus. Nadat hobbykwekers eerder al meldden dat er massaal veel kippen stierven, blijken nu ook goudvinken door het pokkenvirus te worden getroffen. Wereldkampioen Jack Bloemen uit Meeuwen, Europa’s grootste kweker van goudvinken, verloor de voorbije weken ruim 130 vogels, twee derde van zijn populatie . “Dit heb ik in mijn 45 jaar als kweker nooit meegemaakt”, zucht de 58-voudig wereldkampioen.
Volgens zijn dierenarts ligt de oorzaak van de sterfte bij de Abeekvallei in zijn achtertuin, een paradijs voor muggen. “Normaal wemelt het daar van de vogeltjes, maar de laatste weken was er geen gezond beestje meer te zien. Ik had de zieke merels, roodborstjes en zanglijsters maar voor het oprapen.”
Kanaries
Nationaal secretaris Jan Vanlooy van de ‘Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie’ (KBOF) bevestigt de malaise. “De pokken komen elk jaar terug, maar dit seizoen zijn uitzonderlijk veel kwekers getroffen. Kanaries worden elk seizoen ingeënt, maar het lijkt erop dat ook kwekers van goudvinken tot inentingen zullen moeten overgaan.” Vogelbescherming Vlaanderen en het Agentschap Natuur en Bos roepen op om dode of zieke merels binnen te brengen in een Natuurhulpcentrum, zodat de kadavers kunnen worden onderzocht. “Daarnaast is het van levensbelang dat mensen dode vogels melden op waarnemingen.be”, zegt Gerald Driessens. “Enkel zo kunnen we het Usutuvirus in kaart brengen.”

bron en foto:HetBelangvanLimburg

Jack Bloemen uit Meeuwen, Europa’s grootste kweker van goudvinken.
Jack Bloemen uit Meeuwen, Europa’s grootste kweker van goudvinken.

Bekijk ook

De haat-liefdeverhouding tussen De Wijk in Drenthe en de ooievaar

Of ze weg moeten? Dat beslist niet. Maar wat minder ooievaars? Graag! Veel inwoners van ...

1 opmerking

  1. Zullen de anti vogelhouders wel weer schreeuwen dat deze goudvinken,allemaal uit de natuur gevangen zijn.
    Ook alle mutaties,
    Zielig verhaal,maar ja dat doen ze al jaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *