woensdag 22 januari 2020
Homepage | regelgeving | Moet verzekeraar ballonvaarder ton betalen voor dode papegaaien?

Moet verzekeraar ballonvaarder ton betalen voor dode papegaaien?

AMSTERDAM – Drie zeer zeldzame papegaaien overleden in het voorjaar van 2017 toen er een luchtballon over vloog. Van stress, beweert de Brabantse eigenaar. De eigenaar claimt meer dan een ton schade bij de ballonvaarder. Diens verzekeraar is het daar niet mee eens.
De rechter bepaalde in een tussenvonnis al dat de vogels, twee hyacintara’s en een grote geelnekamazone, inderdaad zijn overleden na een hartaanval door stress. Ze werden met de vleugels gespreid gevonden, wat volgens een dierenarts aantoont dat ze door stress omkwamen.

Roofvogel
Als er iets groots overvliegt zoals een luchtballon, denken papegaaien dat ze worden aangevallen door een roofvogel. Een luchtballon maakt ook nog eens veel lawaai.
Volgens de rechter moet nog wel worden bewezen dat de hartaanval werd veroorzaakt door de betreffende luchtballon. De ballonvaarder deed mee aan een wedstrijd.

No-fly-zone
Het huis van de papegaaienhouder lag echter in een no-fly-zone. Daar voeren in totaal zes ballonvaarders toch overheen. De papegaaienhouder beweert echter dat de gedaagde ballonvaarder erg laag vloog, vlak over de boomtoppen, en met zijn branders veel lawaai maakte. De andere ballonnen zouden veel hoger zijn geweest.
De papegaaienhouder wil €113.000 van de ballonvaarder. De hyacintera’s zijn erg zeldzaam en kunnen zich nu niet meer voortplanten. De rechter heeft de schade in een tussenvonnis iets lager vastgesteld, op €55.000. Daar zou verzekeraar Axa voor moeten opdraaien.

De zaak gaat half oktober verder.

bron:Telegraaf

De kostbare hyacintara

Bekijk ook

Vogelgriepvirus nu ook in oosten van Duitsland opgedoken

In Duitsland is een geval van het vogelgriepvirus H5N8 ontdekt, meldt de overheid van de ...

2 opmerkingen

  1. Als dat aantoonbaar is .lijkt mij dat wel .ballonvaarders hebben ook bij koeien paarden en parkdieren een kwalijke reputatie.als het om welzijn van deze dieren gaat
    Veel uitbraken uit weilanden en dode parkdieren dus betalen.

  2. Ook een kangaroe houder op de betuwe is zo gedupeert ,voor tienduizenden euri .met een militaire oefening.
    Kangaroes in het gaas ,gebroken kaak en dood door stress, ook herten en reeen zijn hier zier gevoelig voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *