donderdag 20 februari 2020
Homepage | natuurbescherming | Ministerie wil monniksparkieten in Deventer niet vangen

Ministerie wil monniksparkieten in Deventer niet vangen

Een nieuw hoofdstuk in de zaak rondom de vrij rondvliegende monniksparkieten in het Rijsterborgherpark in Deventer: het ministerie van Economische Zaken weigert opdracht te geven om de vogels te vangen.
Na bezwaren van de stichting Platform Stop Invasieve Exoten besloot de Amsterdamse rechtbank vorig jaar het ministerie opdracht te geven tot de vogeljacht. Maar het ministerie ging vandaag in hoger beroep bij de Raad van State om aan de opdracht te ontkomen.
Wat is het verhaal?
De beheerders van Stichting Vogeleiland, gelegen in het park, lieten jaren geleden de monniksparkieten vrij. Ze gingen er vanuit dat de vogels vanzelf weer zouden terugkomen naar het eiland voor hun voedsel. De vogels begonnen te broeden in de stad en een zaak tussen mensen begon.
Volgens de stichting is het vrijlaten van de parkieten zeer onwenselijk, omdat ze mogelijk een bedreiging vormen voor mens en dier. De effecten van de van oorsprong Zuid-Amerikaanse vogels op de inheemse natuur zijn nog niet bekend.
‘Verdachte vogels’
Daarom staat de monniksparkiet ook op een lijst van verdachte vogels van het ministerie, zegt stichtingswoordvoerder Wilfred Reinhold.
Hij wijst ook op een verdrag van de Verenigde Naties dat Nederland dwingt om de inheemse natuur te beschermen.
En de beheerders zelf?
De beheerders van het vogeleiland hebben niet helemaal aan de zijlijn gezeten. Zij hebben, onder druk van het ministerie, zeker 35 monniksparkieten gevangen eind 2014. Dat waren volgens toenmalig demissionair staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken alle vogels en dus was er niets meer aan de hand.
Totdat er enkele weken later weer monniksparkieten in het park en in de stad werden gespot. Maar het ministerie vond het toen niet de moeite waard om nog een vogeljacht te laten beginnen en staat vandaag de dag nog achter dat besluit.
De stichting vindt dat de minister maar moet bewijzen dat dit niet zo is. Na de vangst van de grote groep parkieten zijn er eind vorig jaar toch weer rondvliegende parkieten in het park waargenomen. Die zullen ook gevangen moeten worden, zegt Reinhold.
De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

bron:rtvoost
foto”wikipedia

Bekijk ook

Vader en zoon na jaren van klachten voor de rechter voor verven papegaaien

Het verschil tussen een geelvleugelara en een groenvleugelara lijkt miniem. Toch mogen alleen de eerste ...

1 opmerking

  1. Nederland is ondertussen vergeven met stichtingen die de ander de wil op wil leggen.
    Wij hebben als dierenliefhebbers te maken met stichtingen die tegen het criminele opereren. Om hun gelijk te halen.
    Kijk maar peta .rara. stichting tegen bont.stichtingen tegen het uitsterven van katachtige. Opvang uitheemse dieren . Greenpeace. Partij voor de dieren.
    Al deze stichtingen zijn in het leven geroepen .Om HUN ongenoegen kenbaar te maken.maar een ieder die het daar niet met eens is .word gezien als een vijand, en moet zonder enig overleg .of als deze gegronde reden hebben.opzij geschoven.
    Zij hebben gelijk .ongeacht hun motivatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *