zondag 8 december 2019
Homepage | natuurbescherming | Minister: ‘Risico op vogelbotsingen vliegveld Lelystad voldoende onderzocht’

Minister: ‘Risico op vogelbotsingen vliegveld Lelystad voldoende onderzocht’

De risico’s op botsingen met vogels rondom vliegveld Lelystad zijn volgens minister Cora van Nieuwenhuizen voldoende onderzocht. Dat meldt de minister als antwoord op vragen van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.
Er zijn geen extra maatregelen nodig voor verjaging van vogels buiten de luchthaven, stelt de minister. Dat is volgens haar vast komen te staan in het vogelonderzoek. Op de luchthaven zelf worden preventieve en correctieve vogelcontroles uitgevoerd, net zoals op alle andere vliegvelden in Nederland. Uit voorzorg is in het Faunabeheerplan 2019 – 2023 de mogelijkheid opgenomen tot een ontheffing voor verjaging van vogels buiten de hekken van de luchthaven, aldus de minister in de brief.
Weersproken
De Kamercommissie twijfelde aan de kwaliteit van rapporten die opgesteld zijn over de vogels bij Lelystad. De kritiek hierover was gemeld door de actiegroepen tegen de laagvliegroutes in Friesland, Overijssel en Gelderland. De kritiek wordt nu door de minister weersproken in de brief.

Het uitgevoerde onderzoek geeft volgens de minister een goed beeld van de aantallen vogels en van de vogelbewegingen in de omgeving van Lelystad Airport. De inschatting van het risico is, op basis van de gegevens uit het onderzoek en de expertise die het bureau Bureau Waardenburg heeft met vogelonderzoek in de Flevopolder, op een goede manier uitgevoerd door het bureau.

Ook de risico’s van ooievaarsstations worden laag ingeschat. Voor zover bekend hebben zich geen aanvaringen met ooievaars voorgedaan, ook niet in de buurt van Schiphol, waar een aantal ooievaarsstations relatief nabij liggen.

bron:destentor.nl

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

1 opmerking

  1. Er zullen vast wel mensen zijn met een andere visie, hebben we ook bij windmolens en zonneparken,wel groene stroom ? Maar niet in mijn buurt opwekken,
    Drie dorpen verderop geen probleem zonneparken , ook 20 km verder op ,ach wat zijn we goed bezig.
    Vliegen net zo ,je wilt wel vliegen maar geen vliegveld,ja word moeilijk,
    O op zee? Ja mooi als je uit gronigen komt of uit limburg of uit twente, moet je een dag eerder weg,
    Kun je een parkeerkaart kopen van 20 per dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *