donderdag 27 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Minder slecht broedseizoen voor grutto

Minder slecht broedseizoen voor grutto

De populatie van onze nationale vogel, de grutto, gaat nog steeds met gemiddeld 3,5% per jaar achteruit in Nederland. De belangrijkste reden is dat er jaar op jaar te weinig kuikens groot worden. Het aantal gruttokuikens dat daadwerkelijk uitvliegt, wordt nu zeven jaren onderzocht en bleek in al die jaren te laag. Zo ook in 2017. Voor een stabiele populatie (nu circa 34.000 paren) zouden er afgelopen broedseizoen minimaal circa 18.000 jongen groot moeten zijn geworden, maar de teller bleef steken op 12.000. Het enige lichtpuntje is dat in de overige 6 meetjaren er nog minder jongen uitvlogen. Vogelbescherming pleit voor meer en vooral beter weidevogelbeheer. De Nederlandse overheid is daartoe verplicht op basis van de Europese Vogelrichtlijn.

Tellingen van jonge grutto’s
Sinds 2011 wordt het totaal aantal jonge grutto’s in Nederland geschat op basis van wetenschappelijk onderzoek. Jaarlijks worden onder coördinatie van de van de Rijksuniversiteit Groningen enkele honderden jonge grutto’s van individuele kleurringcombinaties voorzien. Vervolgens wordt tussen half juni en half augustus op verzamelplaatsen gekeken welk deel van de aanwezige jongen kleurringen draagt. Daarna berekent Sovon Vogelonderzoek Nederland hieruit het totale aantal vliegvlugge gruttojongen, en de onzekerheidsmarge rondom deze schatting (in 2017 8600-18.000). Het ring- en telwerk wordt uitgevoerd door tientallen vrijwilligers en professionals.

Kwaliteitsstap noodzakelijk
De uitkomst is voor Vogelbescherming de zoveelste aanwijzing dat het weidevogelbeheer in Nederland snel een flinke kwaliteitsstap moet maken. Want als het aantal jongen niet toeneemt, zal de grutto in aantal achteruit blijven gaan. Omdat het overgrote deel van de NW-Europese grutto’s in Nederland broedt, heeft ons land dus een grote internationale verantwoordelijkheid.

bron: VroegeVogels

De veelbesproken grutto

Bekijk ook

Onderzoek naar gebruik lijmplank

Boswachters zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding over het gebruik van lijmplanken. Deze ...

2 opmerkingen

 1. ondanks de tijd en dat er gedegen onderzoek naar gedaan word.? Vind ik deze exacte cijfers? Wel bijzonder knap.
  De politie lukt het niet om 40 relschoppers in beeld te brengen?
  En deze organisatie kan exact vertellen hoeveel broedparen? En jongen er zijn.
  Een dikke chapeau,?
  Of was het met een dikke vinger?
  Maar laten we wel wezen het gaat steeds minder met de weide vogels.in Nederland. Maar hoe is het in de andere landen.?

  Heb nog nooit een vogel met een paspoort zien vliegen

 2. Meer plas dras maken en de broedresultaten vliegen omhoog.Maar ja dat kost geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *