woensdag 8 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Met camera bewijzen dat steenmarter weidevogeleieren vreet

Met camera bewijzen dat steenmarter weidevogeleieren vreet

Met camera’s kijken welke dieren de weidevogelnesten leeg vreten. Daarmee proberen weidevogelbeschemers aan te tonen dat de steenmarter verantwoordelijk is voor de toenemende leegroof (predatie) van de nesten.

Een van de proefvelden met camera staat aan de Gravenweg in Lierderholthuis. Op de akkers van Marcel Strijtveen, LTO-bestuurder en weidevogelbeschermer. Strijtveen: “Als ik ’s nachts een rondje maak, kom ik misschien één vos en wel tien steenmarters tegen. Daarnaast zien we dat de predatie van nesten de laatste jaren stijgt van twintig naar wel veertig procent.” Voor Strijtveen is één en één twee. “Maar bij de provincie willen ze natuurlijk zeker weten dat het de steenmarter is. Daarom zijn we met de cameraproef begonnen om bewijsmateriaal te hebben.”

Lierderbroek
De camera’s staan in velden in het Lierderbroek, Staphorsterveld en Tolhuislanden. De proef die dit broedseizoen duurt, maar vermoedelijk volgend jaar wordt voortgezet, is een gezamenlijke actie van de weidevogelverenigingen Midden en Noordwest Overijssel.

Als de proeven aantonen dat het inderdaad de steenmarter is die de nesten van weidevogels leegvreet, dan wil Strijtveen Gedeputeerde Hester Maij er toe bewegen een ontheffing te krijgen op het verbod de steenmarter te bestrijden.

Hoe de marter dan bestreden moet gaan worden, weet Strijtveen niet precies. Vangen in kooien of schieten zijn opties. “In Duitsland gebruiken ze zelfs klemmen, daar mag er gewoon op gejaagd worden”, aldus Strijtveen, die er aan toevoegt dat de steenmarter uit het oosten komt oprukken. Vanuit Duitsland dus. Strijtveen: “Hij zoekt zijn weg steeds verder naar het westen.”

bron: Sallandcentraal
bron: Stanislaw Szydlo, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

De steenmarter richt veel schade aan, maar het blijft een mooi dier !
De steenmarter richt veel schade aan, maar het blijft een mooi dier !

Bekijk ook

Een mierenbad? nee dank u, maar de gaaien wel ! (video)

“Blijkbaar zoeken gaaien soms mieren op om hun veren met mierenzuur in te laten smeren ...

2 opmerkingen

  1. Het is al langer bekend dat niet alleen de steen marters maar ook de vossen. ,door hun bescherming,veel slachtoffers maken in de natuur.
    Maar als je beschermt bent mag dat.onze natuur organisaties hebben dat afgedongen,jammer dat ze de de natuur niet zo goed kennen .

  2. wat heel veel mensen niet begrijpen is dat de natuur zich zelf een evenwicht houd en niet verstoort, de enige die de natuur verstoort is de mens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *