vrijdag 6 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Merels voor derde jaar op rij slachtoffer van ‘merelziekte’

Merels voor derde jaar op rij slachtoffer van ‘merelziekte’

Merels worden weer getroffen door het usutu-virus. De vogels zijn voor het derde jaar op rij het slachtoffer van de ‘merelgriep’. Het Dutch Wildlife Health Center en het Erasmus MC bevestigen dat de ziekte heerst.
Bij vogelopvang De Fûgelhelling kwamen de afgelopen weken zo’n dertig vogels uit Noord Nederland binnen. Ook vanuit Drenthe komen zieke vogels binnen.
Verspreid door muggen
Het usutu-virus is overgekomen uit Afrika en wordt verspreid door muggen. Het komt vooral voor bij zangvogels. Met name merels zijn vaak de dupe van het virus.
Het is voor het derde jaar op rij dat het virus rondgaat onder de merels. Dat was ook te merken tijdens de laatste Nationale Tuinvogeltelling. Toen werden er bijna 30.000 minder merels geteld dan het jaar ervoor. De Vogelbescherming vermoedde dat dat door de ‘merelgriep’ kwam.
Kijk naar de oogjes
Een zieke merel doet niet meer veel. “Het verenkleed is gehavend en ze hebben opgezette ogen. Vooral aan de oogjes is het goed te zien. Ook gaan ze niet van hun plek af, je kan ze zo oppakken”, vertelt Andries Zijlstra van De Fûgelhelling.
Als je zelf een zieke merel ziet kun je hem naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen. “Je kunt een zieke merel zo oppakken. Mensen kunnen daar niet ziek van worden”, zegt Zijlstra.
Vitaminen en mineralen
De zieke merels worden bij de Fûgelhelling in een aparte ruimte opgevangen. “Degene die nog een kans maken behandelen we met extra vitaminen en mineralen om aan te sterken, maar aan het virus zelf is niets te doen. Maar de meeste die binnenkomen zijn er zo slecht aan toe dat ze dezelfde dag nog doodgaan”, aldus Zijlstra.

Aan de verspreiding van het virus is niets te doen. “Het hoort erbij, maar het is ontzettend sneu om te zien”, besluit Zijlstra.

bron:rtvdrenthe

Ook bij De Fûgelhelling in Ureterp komen veel zieke merels binnen.

Bekijk ook

Met veel ecosystemen in Nederland gaat het niet goed

Met 46 van de 52 ecosystemen die Nederland in Europees verband geacht wordt te beschermen, ...

1 opmerking

 1. Dode dieren/vogels met de blote hand niet aanraken. Zelfs bij zieke dieren/vogels wordt het afgeraden deze met de blote hand aan te raken.

  In Duitsland is er een algemene oproep om Online zieke-dode dieren/vogels te melden en of dode dieren/vogels op te sturen naar de betrokken centra’s.

  100 % uitsluiten van dergelijke ziektes/virussen bestaat niet. Zelfs de overdracht naar zoogdieren/mensen is voor 100 % niet uit te sluiten.
  Net zoals de vogelgriep en die nu ook in Denemarken is vastgesteld. Er is zelfs bij zoogdieren in Canada vogelgriep vastgesteld en dit samen met hondengriep.

  Wat wel mogelijk is, is alles zoveel als mogelijk op te volgen. Zodat nodig kort op de bal kan spelen.
  Ook wat betreft het verhandelen van dieren/vogels, zowel openbare markten, vogelbeurzen, Online verkoop, etc.

  Een algemene registratie is meer dan nodig, zowel wat eigenaars betreft als de dieren/vogels zelfs. Net zoals een recent gezondheidscertificaat voor elk dier/vogel afzonderlijk.
  Daarom dat het meer dan nodig is dat controles door de organisaties zelf worden. Als dit niet gebeurd zal Brussel-EU meer dan waarschijnlijk zelf maatregelen nemen. Met als gevolg een algemeen verbod dieren-vogelevenementen, hetzij tijdelijk, of wie weet zelfs definitief.

  Het is meet dan nodig dat beleidspersonen dieren-vogelbonden zelf initiatieven, besluiten, nemen. Ook in Nederland, want onder andere vogelmarkt Zwolle komt in gevaarlijk vaarwater. Zelfs COM Mondiale Zwolle bevind zich in dat vaarwater.

  Want als er mensen betrokken geraken, eventueel dodelijke slachtoffers bij dieren-vogelziektes weet men hoe laat het is en wat eventueel de gevolgen zijn voor al wie dieren-vogelhobby beoefenen.

  Daarom de huidige algemene maatregelen, zoals hygiéne, registratie, gezondheidscertificaat, transport, etc, zoveel als mogelijk op te volgen. Want het is meer dan nodig.
  Nogmaals: 100 % uitsluiten bestaat niet. Maar het is wel onze plicht om er voor te zorgen dat het zo min mogelijk voorkomt, dat het zo min mogelijk gevolgen heeft. Zeker al wie rechtstreeks, onrechtstreeks met dieren/vogels betrokken zijn.

  Binnen de EU richt men zich nu in de eerste plaats naar de mensen, onder andere wat betreft bloed, bloeddonors.
  Al wie op vakantie geweest is op plaatsen waar dergelijke ziektes-virussen voorkomen mogen de eerst 28 dagen geen bloed geven.

  “Vogeltentoonstellingen gaan gewoon door”
  Dit is in Brussel niet in dank aangenomen.
  En zeker niet de periode dat volgens de Staatssecretaris, Nederlandse Wetgeving, rechtstreeks contact bezoekers met de vogels verboden waren.
  Op dat moment was er een verplichte bufferzone van minimum 2 meter tussen bezoekers en de vogels.
  En wat met/bij vogelverkoop?
  Hoe kunnen vogels verhandeld worden als rechtstreeks contact verboden zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *