dinsdag 26 mei 2020
Homepage | regelgeving | Meld misdaad anoniem: ook illegale vogelhandel

Meld misdaad anoniem: ook illegale vogelhandel

De natuur wordt leeg geplunderd; vogels gevangen om bij een liefhebber in een kooi te belanden. Malafide handelaren verdienen hier veel geld aan. Weet je van dergelijke praktijken? Meld dit bij Meld Misdaad Anoniem.
De meesten van ons kennen Meld Misdaad Anoniem na oproepen op televisie bij moorden, drughandel en andere zware criminele delicten. Maar ook voor illegale handel in beschermde planten en dieren staat Meld Misdaad Anoniem tot uw beschikking. Overdreven?
Met illegale handel in beschermde vogels – ook wel wildlife crime genoemd – wordt wereldwijd veel geld verdiend. Naast illegale handel in drugs en vuurwapens staat illegale dierenhandel in de top drie van zware criminaliteit.
Papegaaien omkatten
Onlangs nog was een Nederlandse vogelhandelaar in het nieuws omdat hij de vleugels van geelvleugelara’s – een zwaar beschermde papegaaiensoort – groen had geverfd, om ze zo op een andere soort te laten lijken. Om groenvleugelara’s te verhandelen kan men namelijk vrij eenvoudig een vergunning verkrijgen. De geelvleugelige familiegenoot is veel zeldzamer en particuliere handel in geelvleugelara’s is verboden. Door de vogels ‘om te katten’ dacht de handelaar grof geld te verdienen aan deze transactie. De hoofdverdachte hoorde twaalf maanden gevangenisstraf tegen zich eisen.
Kolibries in onderbroek
Op papier lijken de dieren legaal gevangen of gefokt, maar in werkelijkheid worden vergunningen en documenten vervalst. Ook wordt simpelweg een andere naam gegeven van een veel gelijkende vogelsoort, die niet of minder zwaar beschermd is. Smokkelaars vervoeren vogels over de wereld in geheime vakken van koffers, in plastic flessen of kokers en in binnenvoeringen van kleding.
Enkele jaren geleden werd zelfs een Nederlander betrapt met levende kolibries in zijn onderbroek, die hij zo uit Frans Guyana probeerde te smokkelen. Een groot deel van de dieren overleeft het benauwde transport vaak niet.
De consument bepaalt
Legale en illegale handel gaan vaak samen. Er zijn voorbeelden te over dat een legale vogelhandel dient als dekmantel voor de illegale activiteiten. Bonafide vogelhandelaren niet te na gesproken natuurlijk, want gelukkig hebben de meeste handelaren geen boter op het hoofd. Maar zoals vaak bederft een kleine groep het voor de rest, die wel te goeder trouw is.
Dikwijls gaat het om soorten waarmee moeilijk of niet gekweekt wordt. Het is dan veel gemakkelijker om dergelijke vogels in het wild te vangen en via een verborgen circuit te verhandelen. Illegale handelaren bepalen hierdoor de vraag naar zeldzame soorten bij de consument. Maar de vogelliefhebber die vogels in een kooi of achtertuin houdt, bepaalt uiteindelijk zelf of hij een bepaalde soort wel of niet koopt.
Serieuze illegale business
Er gaat dus veel geld om in de illegale vogelhandel. Erger is dat zeldzame vogels uit de vrije natuur gehaald worden en de rest van hun leven opgesloten worden. Levenslang. Wildlife crime is daarom serieuze illegale business die we niet tolereren en tegen moeten gaan.
Vermoed u dat beschermde vogels illegaal naar Nederland zijn gekomen? Meld dit dan anoniem.

Wat u kunt melden:
Om welke vogelsoorten het gaat
Waar ze vandaan komen
Hoe ze naar Nederland kwamen
Wie de betrokken handelaar is
Waar de vogels worden verkocht en aan wie
Websites waar de vogels worden aangeboden
Fraude met registraties, importvergunningen of overdrachtsverklaringen.

bron:Vogelbescherming

Als het om geld gaat zijn mensen heel creatief

Bekijk ook

Politie Haaksbergen vangt loslopende nandoe, maar eigenaar is nog spoorloos

HAAKSBERGEN – Aan de Eppenzolderveldweg in Haaksbergen is deze woensdag een nandoe gevonden. De politie ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *