vrijdag 3 april 2020
Homepage | regelgeving | Meld misdaad anoniem: ook illegale vogelhandel

Meld misdaad anoniem: ook illegale vogelhandel

De natuur wordt leeg geplunderd; vogels gevangen om bij een liefhebber in een kooi te belanden. Malafide handelaren verdienen hier veel geld aan. Weet je van dergelijke praktijken? Meld dit bij Meld Misdaad Anoniem.
De meesten van ons kennen Meld Misdaad Anoniem na oproepen op televisie bij moorden, drughandel en andere zware criminele delicten. Maar ook voor illegale handel in beschermde planten en dieren staat Meld Misdaad Anoniem tot uw beschikking. Overdreven?
Met illegale handel in beschermde vogels – ook wel wildlife crime genoemd – wordt wereldwijd veel geld verdiend. Naast illegale handel in drugs en vuurwapens staat illegale dierenhandel in de top drie van zware criminaliteit.
Papegaaien omkatten
Onlangs nog was een Nederlandse vogelhandelaar in het nieuws omdat hij de vleugels van geelvleugelara’s – een zwaar beschermde papegaaiensoort – groen had geverfd, om ze zo op een andere soort te laten lijken. Om groenvleugelara’s te verhandelen kan men namelijk vrij eenvoudig een vergunning verkrijgen. De geelvleugelige familiegenoot is veel zeldzamer en particuliere handel in geelvleugelara’s is verboden. Door de vogels ‘om te katten’ dacht de handelaar grof geld te verdienen aan deze transactie. De hoofdverdachte hoorde twaalf maanden gevangenisstraf tegen zich eisen.
Kolibries in onderbroek
Op papier lijken de dieren legaal gevangen of gefokt, maar in werkelijkheid worden vergunningen en documenten vervalst. Ook wordt simpelweg een andere naam gegeven van een veel gelijkende vogelsoort, die niet of minder zwaar beschermd is. Smokkelaars vervoeren vogels over de wereld in geheime vakken van koffers, in plastic flessen of kokers en in binnenvoeringen van kleding.
Enkele jaren geleden werd zelfs een Nederlander betrapt met levende kolibries in zijn onderbroek, die hij zo uit Frans Guyana probeerde te smokkelen. Een groot deel van de dieren overleeft het benauwde transport vaak niet.
De consument bepaalt
Legale en illegale handel gaan vaak samen. Er zijn voorbeelden te over dat een legale vogelhandel dient als dekmantel voor de illegale activiteiten. Bonafide vogelhandelaren niet te na gesproken natuurlijk, want gelukkig hebben de meeste handelaren geen boter op het hoofd. Maar zoals vaak bederft een kleine groep het voor de rest, die wel te goeder trouw is.
Dikwijls gaat het om soorten waarmee moeilijk of niet gekweekt wordt. Het is dan veel gemakkelijker om dergelijke vogels in het wild te vangen en via een verborgen circuit te verhandelen. Illegale handelaren bepalen hierdoor de vraag naar zeldzame soorten bij de consument. Maar de vogelliefhebber die vogels in een kooi of achtertuin houdt, bepaalt uiteindelijk zelf of hij een bepaalde soort wel of niet koopt.
Serieuze illegale business
Er gaat dus veel geld om in de illegale vogelhandel. Erger is dat zeldzame vogels uit de vrije natuur gehaald worden en de rest van hun leven opgesloten worden. Levenslang. Wildlife crime is daarom serieuze illegale business die we niet tolereren en tegen moeten gaan.
Vermoed u dat beschermde vogels illegaal naar Nederland zijn gekomen? Meld dit dan anoniem.

Wat u kunt melden:
Om welke vogelsoorten het gaat
Waar ze vandaan komen
Hoe ze naar Nederland kwamen
Wie de betrokken handelaar is
Waar de vogels worden verkocht en aan wie
Websites waar de vogels worden aangeboden
Fraude met registraties, importvergunningen of overdrachtsverklaringen.

bron:Vogelbescherming

Als het om geld gaat zijn mensen heel creatief

Bekijk ook

Pluimveehouders moeten kippen nog vier weken binnenhouden

Pluimveehouders moeten hun kippen voorlopig nog even binnenhouden. Nadat de vogelgriep was aangetroffen bij een ...

6 opmerkingen

 1. Ja ,daar gaan we weer??vogel liefhebbers roven de natuur leeg,deze worden overal gesmokkeld ,Kijk maar naar?? En allerlei zaken op de hele wereld worden aangehaald!
  Nee praat dit niet goed,smokkelen is strafbaar en zal het blijven! Maar waarom mag een liefhebber uit bv amerika ? Of Peru of Canada, niet op legale wijze vogels met een gesloten voetring ,die gekweekt is bij liefhebbers, en niet uit de natuur komen ,niet versturen ,op een goed gecontroleerde mannier over de rest van de wereld?
  Nu? Omdat de antie dieren liefhebbers niet willen ! Dat mensen dieren hebben ,in welke vorm dan ook.
  Ja een kat en een hond en een konijn.
  Op deze mannier zal de smokkel in stand blijven ,en er nooit een oplossing komen ,die voor de dieren op een verantwoordelijke mannier wel verstuurd zouden kunnen worden,
  Ja onze paarden ,onze kuikens ,onze koeien ,mochten wel verstuurd worden, maar dat zijn géén dieren ,maar een financieel onderdeel van onze inkomsten.
  Ja hoe krom kun je het maken.
  Ja door dit soort verhalen te bedenken,en te onderbouwen ,met een hele kleine groep ,die hier geld aan verdient,
  Net zoals een hele kleine groep die overal geld aan verdient ,ban deze uit ? En je hebt controle op de dieren

 2. En hoeveel papagaaien handelaars waren dit? Hoeveel Nederlanders hadden kolibrie in hun onderbroek ,en hoeveel hebben tangarara meegenomen.
  Op de 17.000.000 inwoner??
  Geef voorlopig niet aan dit soort organisaties ,omdat de waarheid ? Gecreëerd wordt die niet aan de werkelijkheid voldoet.
  Dit blijkt wel aan de grote hoeveelheid nakweek van onze Europese vogels in allerlei kleuren en soorten,ook geeft men nog steeds aan dat deze uit de natuur geroofd worden,
  Wel ééns een satinet putter zien vliegen ? Of een gele goudvink,of een pastel sijs.of een cabaret barmsijs

 3. Deze vogelbescherming snapt denk onvoldoende van deze materie,beschermen lukt alleen als jede sector op je hand hebt,Kijk bij de boeren en de weidevogels,
  De palingvissers deze hebben hun sector grondig aangepakt ,met behulp van de vissers.
  Dit zal de vogelbescherming zo nooit lukken.

 4. Is de volgende stap van de vogelbescherming, om alle iligale mensen te melden.
  Deden ze in 40,45 ook van de vorige eeuw.
  Dit is een overtreding van de flora en fauna wet, een misdaad is wat anders.
  Jammer dat deze organisatie niet snapt dat het nooit ? Een verbindende factor zal zijn ,voor onze natuur,en de vogelliefhebbers en de boeren ,en de mensen die zich wel bekommeren om de vogel stand,
  En dat zijn toch de vogel liefhebbers.
  En niet de mensen die jaren achtereenvolgens, mensen op roepen om elkaar aan te geven.

 5. Lees ik toch net weer een bericht,dat er teveel katten lopen,om onze vogels op te eten.
  Dit kan niet ? Want die worden al gevangen door de georganiseerde misdaad🤔🤣
  De volière houders

 6. Heb het idee dat anti vogelhouders in de organisatie zijn ge infiltreert welke de koers vogelbescherming beïnvloeden,lijkt wat op de tekst van Marieke Dijksman die namens vogelbescherming adviseerde(2016) de petitie tegen vogelmarkten te tekenen, blijkbaar niet wetend wat de ware aard van de persoon is die deze petitie heeft opgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *