dinsdag 25 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Meer dan 750.000 vinken onderweg

Meer dan 750.000 vinken onderweg

Vinken trekken massaal door

21-OKT-2016 – De Scandinavische bossen lopen leeg, en dat is te merken… In twee dagen tijd telden de Nederlandse trektellers circa 767.000 voorbijsuizende vinken. En dat zal nog niet alles zijn.
Vinken zijn in heel Europa talrijk als broedvogel. In Nederland is het de op drie na talrijkste soort in de broedtijd. Onze vinken zijn voornamelijk standvogel. In het najaar trekken vogels uit Scandinavië door ons land. Het gaat om enorme aantallen, zo bleek ook recent weer.

Op zondag 16 oktober, met prachtig weer, waren veel tellers actief. Gedurende 356 gezamenlijk gemaakte uren zagen ze ruim 500.000 vinken passeren. De verreweg grootste aantallen werden vastgesteld langs de Zuid-Hollandse kust; een klassieke situatie bij winden in de goede tijd met een zuidoostelijke component. Op De Vulkaan in Den Haag verveelde men zich niet… daar kwamen 119.000 vinken voorbij, het moet een indrukwekkende stroom zijn geweest. Telposten elders aan de Zuid-Hollandse kust deden goed mee met ieder rond de 45.000 vogels. Wat zuidelijker, op de Zeeuwse kust, zijn er nog 36.000 geteld op Westenschouwen.

bron: SOVON
foto: eerder geplaatst

Fringilla_coelebs_-singing_-on_branch-8

In het voor jaar zullen wij hem weer als bijna de eerste horen !

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *