donderdag 20 februari 2020
Homepage | uitheemse vogels | Meer dan 30.000 Argentijnse parkieten is een plaag te noemen

Meer dan 30.000 Argentijnse parkieten is een plaag te noemen

MADRID – Eenieder die wel eens in Barcelona, Valencia, Murcia, Málaga of daar tussen in is geweest heeft ze gezien of sterker nog gehoord, de groene parkieten met de naam “Cotorra Argentina”, de Argentijnse parkieten. Deze zitten meestal in de palmbomen waar ze meer dan voldoende eten hebben en waar ze veilig hun nesten kunnen maken. Onder die bomen liggen de resten van het eten en het gekrijs van de vogels hoor je van ver weg.

Op het eerste gezicht zijn het lieve beestjes die gretig door de toeristen op de foto gezet worden. Parkieten in het wild zie je immers vaak niet in eigen land. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat de Cotorra Argentina een ware plaag zijn geworden in meer dan 450 kustplaatsen. Volgens SEO/Birdlife zijn er op dit moment meer dan 30.000 te vinden in Spanje, met name langs de Middellandse Zee.

De Miopsitta Monachus is naar het Iberische schiereiland gekomen als huisdier voor de vele families die een goedkoop exotisch dier in huis wilden halen. Toen de vogels eenmaal in huis waren en vast zaten in hun kooien, konden ze nog wel eens agressief gedrag vertonen en werden ze door hun eigenaren vrijgelaten. Aangezien de vele palmbomen meer dan genoeg eten hebben in de vorm van dadels kunnen de vogels makkelijk vrij leven. Ook het huisvesten van hun nesten, die soms wel 150 kilo kunnen wegen, is geen probleem in de vele palmbomen.

De Cotorra Argentina zijn echter niet de rustigste vogels aangezien ze veel herrie maken en het erop lijkt of ze de hele dag met elkaar aan het praten zijn. Het zijn echter wel weer trouwe vogels want je ziet zelden een Argentijnse Parkiet alleen vliegen, bijna altijd gaan ze met minimaal twee vogels op pad. Ze kunnen echter agressief gedrag vertonen tegen andere vogels en soms zelfs andere dieren.

Dus naast de duiven en meeuwen in de Spaanse kustplaatsen langs de Middellandse zee heeft men ook te maken met duizenden groene parkieten die de lucht onveilig maken

bron: Spanjevandaag.com
foto: “Quaker Parrot” by BerserkerBen Wikimedia Commons

Bij ons heet hij de monniksparkiet.
Bij ons heet hij de monniksparkiet.

Bekijk ook

Kwarteleieren Jumbo kun je uitbroeden, ontdekte Hans: ‘Een derde blijkt bevrucht’

Hans uit Oirschot kocht onlangs 160 kwarteleieren bij de Jumbo en stopte ze in de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *