vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | regelgeving | Man die vogels in ronduit smerige omstandigheden kweekte, krijgt tweede kans

Man die vogels in ronduit smerige omstandigheden kweekte, krijgt tweede kans

EINDHOVEN – De Brabantse kweker bij wie duizenden vogels in belabberde omstandigheden woonden in smerige, kleine hokken hoeft niet meteen te stoppen met zijn activiteiten. Hij krijg een tweede kans. Dat zegt woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. “Het is belangrijk dat de eigenaar begrijpt dat dit niet kan, dat hij deze situatie moet aanpakken en verbeteren.”
“We moeten handelen binnen de regels van de wet”, legt Nagtegaal uit. “Die schrijft voor dat in dit soort gevallen er een mogelijkheid tot verbetering moet komen. Je kan wel zeggen: we nemen gelijk alles mee en klaar. Maar daarmee voorkom je meestal niet dat zo iemand op een andere plek opnieuw begint. Dus hebben we liever dat zo’n situatie gecontroleerd verbetert, dan dat je meteen tot zo’n drastische maatregel overgaat. Als hij niet meewerkt, kan er altijd nog besloten worden om die volgende stap te zetten. Maar we hopen dat dit niet nodig zal zijn.”

Uitwerpselen die er al jaren lagen
De Dierenbescherming kwam de kweker op het spoor tijdens een controle op de vogelmarkt in Barneveld, half augustus. Daarop besloten inspecteurs eens bij de man thuis langs te gaan. Daar zagen ze dat het erg smerig was in de schuren, die vol zaten met grasparkieten en kwartels.

“Het grote aantal vogels, 3000 tot 3500, was sowieso een grote verrassing voor onze inspecteurs”, vertelt Nagtegaal. “Meestal hebben we te maken met kleinere hobbykwekers, die een schuurtje hebben met wat hokjes daarin. Hier ging het om een grote hoeveelheid dieren in enorm vuile omstandigheden.”

De woordvoerder van de Dierenbescherming legt uit: “De inspecteur vertelde dat ze, toen ze de schuur opendeden, een enorme ammoniaklucht roken van de uitwerpselen die daar zo te zien al jaren lagen. Met name bij de kwartels zaten heel veel jongen zowat op elkaar gestapeld. De vogels waren overal aangepikt. Dat doen andere vogels uit frustratie en vanwege ruimtegebrek. Door dat aanpikken, ontstaan kale plekken in hun verenkleed. Het was geen houdbare situatie, treurig om te zien. Gelukkig komen we dit niet iedere dag tegen.”

‘Onder de pet’
Waar de kweker zich bevindt, is niet bekendgemaakt. “In het belang van de zaak”, legt Nagtegaal uit. “Ik begrijp de vraag, maar dat houden we even onder de pet. Het is nu belangrijk dat de eigenaar begrijpt dat dit niet kan. Dat hij deze situatie moet aanpakken en verbeteren. Als meerdere mensen zich hiermee gaan bemoeien, werkt dat meestal niet in het voordeel van de situatie.”

Ook niet als het de bedoeling is om dierenwinkels, die zaken doen met de man, zo te waarschuwen zodat ze hun contract kunnen opzeggen. “Ik denk dat zij deze kweker wellicht zullen kunnen herkennen op basis van de informatie die nu bekend is. Maar nogmaals: ons allereerste belang is om te zorgen dat de handelaar de boel op orde brengt en zorgt dat de dieren een goede situatie krijgen.”

‘Mensen moeten zich hier bewust van zijn’
Nagtegaal raadt mensen die een vogel als huisdier willen aanschaffen aan om bij de dierenwinkel altijd even te informeren waar de vogeltjes vandaan komen. “Je realiseert je vaak niet als je naar een dierenwinkel gaat, dat er weleens zo’n drama achter kan zitten. Mensen moeten zich daar bewust van zijn.”

bron: omroepbrabant

Waarschijnlijk in lang niet schoongemaakt.

Bekijk ook

Beestenbende bij hobbyhouder in Echt-Susteren

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vorige week donderdag in Echt-Susteren een groot aantal verwaarloosde ...

8 opmerkingen

 1. Ja dat deze inspecteur nagtegaal .deze man een tweede kans geeft terecht.en dat hij de vinger aan de pols houd ook.
  Met? .een goed overleg en een controle .zou dit kunnen veranderen.
  En dat deze inspecteur geen informatie prijsgeeft ? Ook terecht.
  Je word als vogel houder .al gauw afgeschilderd?
  Door andere inspecteurs .dat je de natuur leeg rooft.
  Kijk maar eens naar de kreten van onbezoldigd ambtenaar opperman.
  Die kraamt er van alles uit.
  Dus ?
  Hij heeft de naam natuurlijk ook mee?
  Nachtegaal? Chapeau

 2. Waarom dan een filmpje plaatse op Youtou, en die duidelijk laat zien in welke omstandigheden de vogels zich bevinden?
  Waarom dan vermelden dat het in de omgeving van breda is.
  Waarom dan informatie in het openbaar brengen?
  En wat met vogels in de huidige omstandigheden, en of omstandigheden tot eind van de maand? Want dan pas wordt er opnieuw gecontroleert, heeft de betrokkene de mogelijkheid, de kans, om alles volgens wetgeving dierenwelzijn in orde te brengen.
  Het lijkt er meer op dat het eerder te maken hebben met persoonlijke belangen.
  Je hoeft maar eens kijken naar de reacties sociale medias vanwege filmpje op die sociale medias. En die bovendien is geplaatst door dierwelzijn zelf.
  De algemene kritiek is;
  De persoon in kwestie is belangrijker dan het welzijn van al die vogels die verder in dergelijke erbarmelijke omstandigheden worden gehouden. En dit meer dan waarschijnlijk zonder verdere controle eind van de maand.

  Zeker geen reclame voor vogelhobbyisten, en zeker niet voor hen die het wel goed menen.
  En dergelijk persoon die dit ook nog toelaat krijgt “CHAPEAU”?

 3. Youtou is natuurlijk You Tube.

 4. Welke mogeliijke oplossingen zijn er bij overbevolking, bij vogels die zowat op elkaar opgestapeld zitten?

  (a) Zorgen voor meer ruimte voor de vogels.
  (b) Het verminderen, afbouwen, aantal vogels.
  De algemene vrees is dat het laatste zal zijn. Waardoor de vogels die er uiterlijk zichtbaar er “gezond” uitzien, jammer genoeg in het vogelhandel-circuit terecht komen. Mogelijks met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor andere vogels, maar ook voor bepaalde groepen van mensen (zwangerschap, babys, jonge kinderen, etc.).

  Wat was/is meer dan waarschijnlijk de reden waarom er niet onmiddelijk werd ingegrepen, het kostenplaatje. Wie, waar, hoe, worden dergelijk aantal vogels geplaatst, onderzocht, verzorgt, etc.
  En vooral wie draait er op voor al die onkosten, en die hoog kunnen-zullen oplopen.
  Dierenwelzijn?

  • Daarom ? Bovengenoemde schrijver? Is het belangerijk ? Om deze man of vrouw te begeleidden, zodat dit zich niet meer voor doet?
   Het verbieden en beboeten heeft geen zin?
   Maar men vind dat schijnbaar bij vogelhouders? Wel nodig
   Bij criminelen,en verslaafden, en alle andere mensen met psychische problemen.
   Gaan we begeleiden, voor een hoop dat ze niet terug vallen
   Vogelhouders nee die kun je alles afpakken,
   Ja chapeau ,

 5. Daarom ? Bovengenoemde schrijver? Is het belangerijk ? Om deze man of vrouw te begeleidden, zodat dit zich niet meer voor doet?
  Het verbieden en beboeten heeft geen zin?
  Maar men vind dat schijnbaar bij vogelhouders? Wel nodig
  Bij criminelen,en verslaafden, en alle andere mensen met psychische problemen.
  Gaan we begeleiden, voor een hoop dat ze niet terug vallen
  Vogelhouders nee die kun je alles afpakken,
  Ja chapeau ,

  • En wat hebben zwangere dames en kinderen en babys ,met deze vogels te maken.
   O u bedoeld Toxoplasmose een ziekte die veelvuldig bij onze huiskatten voorkomt.
   Een gevaar is voor ongeboeren baby’s, en blindheid bij veel dieren veroorzaakt als deze met de ontlasting in aanraking komen,zwangere vrouwen de kattebak niet mogen schoonmaken?.

   O DAT BEDOELD U NIET.? NEE Zieke vogels camptylobactar, of een dikke lever ziekte ,of papagaaien ziekte ,ja ?zeer dodelijk allemaal😤😡
   .

 6. Tja,neem maar is 3000 a 3500 vogels in beslag,dan is dit toch wel een mooi moment om de barmhartige samaritaan uit te hangen.Maar dat zat er natuurlijk Dik in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *