donderdag 5 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Maatregelen tegen pseudovogelpest in België versoepeld

Maatregelen tegen pseudovogelpest in België versoepeld

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) versoepelt de maatregelen die van kracht waren sinds er in pluimveebedrijf Schouppe in Haaltert dieren besmet bleken met de ziekte van Newcastle of pseudovogelpest.
Het FAVV past de zones aan die op 4 juli werden afgebakend. Het beschermingsgebied van 3 kilometerm wordt volledig opgenomen in het al bestaande toezichtsgebied met een straal van 10 kilometer. In die aangepaste 10 kilometerm-zone worden de maatregelen voor hobbyhouders versoepeld. Het verplaatsen van andere vogels dan pluimvee is niet langer aan beperkingen onderworpen. Ook is het verzamelen van andere vogels dan pluimvee opnieuw toegestaan. Daardoor kunnen sportduiven in deze zone terug deelnemen aan wedstrijdvluchten en zijn onder meer tentoonstellingen, prijskampen en verkopen met andere vogels dan pluimvee weer mogelijk. Dat is dus goed nieuws voor vinkeniers en duivenmelkers, die een tijdje geleden nog betreurden dat ze hun favoriete hobby in het topseizoen niet konden uitoefenen. Het verplaatsen en verzamelen van pluimvee blijft verboden.

bron:hln.be

 

Bekijk ook

Met veel ecosystemen in Nederland gaat het niet goed

Met 46 van de 52 ecosystemen die Nederland in Europees verband geacht wordt te beschermen, ...

2 opmerkingen

  1. Rond de haarden van pseudovogelpest in Waregem en Zulte zijn de maatregelen nog verstrengd en verlengd van 21 naar 30 dagen.
    Deze week raakte ook een pluimvee- en runderbedrijf in Nieuwenhove (Waregem) besmet. Daar moesten zo’n40000 kippen worden afgemaakt.

  2. Vanaf 1 augustus 2018 zullen de verbodsbepalingen van het noodbesluit van 2 juli 2018 voor onbepaalde tijd verlengd worden met de inwerkingtreding van een nieuw ministerieel besluit.

    Sinds vandaag (01-08-2018) zijn de maatregelen van het voedselagentschap (AFSCA-FAVV) tegen de ziekte van pseudovogelpest versoepeld wat betreft pluimveehandelaars.
    Vanaf vandaag mogen pluimveehandelaars weer deelnemen aan markten, en onder strikte bijkomende maatregelen weer verkopen aan hobbyhouders.Maar omgekeerd mag het nog niet: professionele handelaars mogen niet kopen bij hobbyhouders en die hobbyhouders mogen ook niet onderling aan elkaar verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *