zondag 20 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | “Maatregelen nodig tegen vogelsterfte”

“Maatregelen nodig tegen vogelsterfte”

Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt hebben een meldpunt opgericht voor wie vogels vindt die tegen hoogspanningslijnen zijn gevlogen. Onze regio is een hotspot door het grote netwerk aan dergelijke lijnen. “Door het probleem in kaart te brengen, hopen we Elia ervan te overtuigen om maatregelen te nemen”, zegt woordvoerder Jan Rodts.

Het netwerk aan hoogspanningsleidingen dat onze regio doorkruist, blijkt levensgevaarlijk voor vogels. Sommige leidingen zijn voor de dieren nagenoeg onzichtbaar. Zeker bij mist, schemerduister en ’s nachts. Naar schatting sterven in België elk jaar 170.000 à 500.000 vogels door hoogspanningslijnen. Om het probleem in kaart te brengen, roepen Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt op om elke dode of gewonde vogel onder hoogspanningslijnen te melden via de website waarnemingen.be. Daar werd de optie ‘draadslachtoffer’ toegevoegd.

“Hoe meer gegevens, hoe makkelijker het wordt om nieuwe knelpunten in kaart te brengen en oplossingen af te dwingen bij de beheerder van het hoogspanningsnet”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “We hebben een goede verstandhouding met Elia, maar het is logisch dat we cijfers moeten hebben om onze beweringen te staven. Extra maatregelen kosten immers geld. Er moeten hoogtewerkers ingezet worden en soms moet ook de hoogspanning af. Daarom willen we de risicovolle hoogspanningslijnen in kaart brengen.”
Vogelopvangcentra
Die kaart werd vorig jaar wel al gemaakt, maar dan vooral op basis van geregistreerde meldingen bij de vogelopvangcentra. “Maar kadavers worden niet binnengebracht”, aldus Rodts. “Ze blijven bovendien niet lang liggen door de aanwezigheid van aaseters.”

Omdat het voor de netwerkbeheerder niet mogelijk is om de 5.500 kilometer bovengrondse leidingen onder de grond te leggen, stellen Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt voor om risicolijnen uit te rusten met ‘vogelkrullen’. “Die methode is al met succes uitgetest. De krullen dienen niet om vogels af te schrikken, maar wel om de lijnen zichtbaar te maken. De bekende bollen doen dat veel minder en zijn vooral bedoeld voor de lucht- en de ballonvaart”, klinkt het.

Door de aanwezigheid van de kerncentrale is onze regio een hotspot in Vlaanderen. Met stip op één staan de hoogspanningsleidingen langs de Kwarikweg in Kallo. Die lijnen lopen onder meer langs het Groot Rietveld in Melsele en de Rietmoerassen in Kallo. Dit jaar sneuvelde daar nog de op een na oudste geregistreerde fuut ter wereld. Het dier was geringd en bleek bijna dertien jaar te zijn. “Ook Haasdonk is een risicozone”, weet Rodts. “Daar bevindt zich op de grens met Kruibeke het hoogspanningsstation Mercator, van waaruit verscheidene lijnen vertrekken.”

Vooral de dunne aardingskabels bovenaan elke hoogspanningslijn vormen een verraderlijk obstakel voor vogels.

bron: hln.be
foto: “Hoogspanningsmast bij Papekop februrari 2003” by Original uploader was Ellywa at nl.wikipedia

Hoogspanningsmast bij Papekop (Nederland)
Hoogspanningsmast bij Papekop (Nederland)

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *