woensdag 11 december 2019
Homepage | inheemse vogels | LTO Salland baalt van beschuldigingen over terugloop weidevogels

LTO Salland baalt van beschuldigingen over terugloop weidevogels

LTO Salland heeft de balen van de beschuldigingen van de Vogelbescherming over de terugloop van het aantal weidevogels. Volgens de Vogelbescherming loopt dat aantal terug door het afschaffen van het melkquotum waardoor er steeds meer koeien bijkomen. “Zeer ongenuanceerd,” noemt Marcel Strijtveen van LTO Salland die stellingname.

De Vogelbescherming zegt dat het aantal weidevogels afneemt door het afschaffen van het melkquotum. Boeren zouden daardoor meer koeien naar hun bedrijf halen ten koste van de leefomgeving en voedselbronnen voor weidevogels. Doordat er steeds meer eiwitrijk grasland bijkomt, verschraalt het weidelandschap. “Jammer dat dit zo ongenuanceerd gezegd wordt,” zegt Strijtveen. “Cijfers wijzen juist uit dat er een miljoen melkkoeien minder zijn dan in 1980.”

‘Opmars vos en steenmarter’
“We moeten niet onze kop in het zand steken,” aldus Strijtveen. “De intensieve veehouderij is mede debet aan de afname van het aantal weidevogels, maar je hoort niemand over de opmars van de vos en de opkomst van de steenmarter. Vooral die laatste, dat is dweilen met de kraan open.”
“Voor de vos kunnen jagers soms een ontheffing krijgen, maar als ze dan ’s nachts op pad gaan, zien ze voor elke vos wel tien steenmarters.” En tegen de steenmarter mogen de jagers en boeren niets ondernemen, dat dier is beschermd. “En het gekke is dat in hetzelfde dier in Duitsland vogelvrij is. Het is zelfs op komen zetten vanuit Duitsland.”

Natuurproject
Strijtveen haalt ook aan dat LTO Salland en boeren al jaren in een projectgroep van natuur- en weidevogelbeheer zitten. “Samen met particulieren, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de weidevogelvereniging, het waterschap en de Wildbeheerseenheid. We hebben hier een gebied van duizend hectare natuur, Lierder- en Molenbroek. Daar proberen we samen de vogelstand op peil te houden en dat gaat heel goed.”

“De nesten op het land worden echter leeggeroofd. Door vossen en steenmarters. Misschien moeten we de Vogelbescherming maar eens uitnodiging om te laten zien wat we hier doen voor de vogels. Want met dit soort uitspraken van de Vogelbescherming, strijken ze de boeren alleen maar tegen de haren in.”

bron: RTVOost
Opmerking van uw vogelman: het verschil van mening tussen Dierenbescherming, LTO, kievitseierenzoekers in Friesland en jagers zal wel verder duren terwijl het aantal weidevogels maar blijft dalen.

Dairy_cattle,_near_Draycot_Foliat_-_geograph.org.uk_-_859467

Bekijk ook

Groene specht verlaat het nest (video)

Jan Ebbenn filmde een groene specht die een jong stimuleert om naar buiten te komen. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *