donderdag 12 december 2019
Homepage | natuurbescherming | LOT IN BESLAG GENOMEN LEVENDE DIEREN CITES ONDUIDELIJK

LOT IN BESLAG GENOMEN LEVENDE DIEREN CITES ONDUIDELIJK

Het lot van de meer dan 64.000 levende wilde dieren waarvan tussen 2010 en 2014 officieel gemeld is dat ze in beslag zijn genomen door de handhavingsinstanties van CITES blijft onduidelijk. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Universiteit van Oxford Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) en World Animal Protection.

Rapportage inbeslagnames gebrekkig
De onderzoekers waarschuwen dat deze dieren waarschijnlijk slechts een fractie van de werkelijke aantallen vormen, want uit de studie bleek dat slechts een op de drie (30%) van de landen die partij zijn bij CITES gegevens verstrekt. Twee van de drie landen rapporteerden geen inbeslagnames van levende dieren. Dit hoewel de waarde van het stropen van bedreigde diersoorten voor de illegale wereldwijde handel in wilde dieren wordt geschat op acht à tien miljard dollar (zo’n 7 à 9 miljard euro) per jaar. De cijfers hebben geleid tot vragen om betere rapportage over inbeslagnames en over wat er gebeurt met levende wilde dieren.

Vervolg na inname dier onbekend
De studie wijst er ook op dat het uiteindelijke lot van de in beslag genomen levende wilde dieren onbekend is. Zodra de dieren in beslag zijn genomen, moeten de nationale autoriteiten beslissen of ze in gevangenschap blijven, terug worden gezet in de natuur of dat ze worden gedood. CITES geeft richtlijnen voor deze besluitvorming op basis van de beschermingsstatus en de welzijnsbehoeften van de dieren. Maar informatie over het lot van deze wilde dieren is geen formele CITES-eis en als gevolg daarvan zijn er geen cijfers over hoeveel van hen werden gedood, gevangen gehouden of teruggezet in de natuur.

Gebrek aan gegevens
De onderzoekers zijn bezorgd dat dit gebrek aan gegevens het welzijn en de overleving van de in beslag genomen dieren in gevaar brengt. Veel wilde dieren zouden opnieuw verhandeld kunnen worden als ze niet kunnen worden verantwoord. Professor David Macdonald van de universiteit van Oxford, senior onderzoeker voor de studie, zei: “Wij vrezen dat het aantal slechts het topje van de ijsberg is. Slechts een relatief klein deel van de wilde dieren die betrokken zijn bij de illegale handel wordt verondersteld te zijn onderschept door het handhavingsbureau’. Van zeventig procent van de landen die partij zijn bij de CITES ontbreken de gegevens over inbeslagnames volledig. Gezien de snel groeiende wereldwijde trends in de illegale handel in wilde dieren, is het hoogst onwaarschijnlijk dat er geen levende dieren onderschept werden aan hun grenzen. Uit de verstrekte gegevens blijkt dat van alle levende wilde dieren die als in beslag genomen werden gemeld, momenteel twintig procent wordt beschouwd als bedreigd met uitsterven.

De bevindingen en aanbevelingen van dit onderzoek zullen op de 17e vergadering van de Conferentie van de Partijen (CoP) in Johannesburg, Zuid-Afrika op 27 september 2016 worden gepresenteerd

Bron: World Animal Protection

cites

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

1 opmerking

  1. waar bliven de vogels die in nederland in beslag worden genomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *