vrijdag 28 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Leuven verklaart nijlganzen vogelvrij

Leuven verklaart nijlganzen vogelvrij

De Nijlganzen in het provinciedomein Kessel-Lo in Leuven (België) worden binnenkort afgemaakt. De dieren veroorzaken allerlei overlast.

Het lijkt een overtrokken maatregel, maar dat is het niet. Nijlganzen kunnen, zeker met het broedseizoen in aantocht, bijzonder territoriaal zijn. In Kessel-Lo delen de acht paartjes het domein met onder meer waterhoentjes, meerkoeten en krakeenden. De nijlganzen trekken naar de nesten van andere vogels en grijpen de kuikentjes vast om ze uiteindelijk te verdrinken.

“Zij hebben een negatieve invloed op de populatie inheemse vogels”, zegt domeinbeheerder Oswald Debelder. “Het gaat hier om de moordenaars onder de watervogels.” Maar daar blijft het niet bij. De Leuvense nijlganzen hebben hun pijlen ook al gericht op nietsvermoedende passanten. Joggers of wandelaars schrokken zich een ongeluk toen de vogel hen aanviel. Zij kwamen er vanaf zonder ernstige verwondingen, maar kwamen soms wel pijnlijk ten val. Ook produceren ze relatief veel ontlasting – meer dan een halve kilo per dag – wat het bodemoppervlak en het water kan verontreinigen.

Vogelbescherming Vlaanderen begrijpt dat de provincie ingrijpt. “We zijn in het verleden simpelweg te laks geweest met de invoer van zulke soorten”, zegt Jan Rodts, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen.

“Zo snel mogelijk zal een opgeleide en vergunde jager naar het domein komen om buiten de openingsuren in actie te schieten.”

bron: demorgen
foto: CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1058574

Deze nijlgans zwemt nog vrijwel zonder gevaar rond
Deze nijlgans zwemt nog vrijwel zonder gevaar rond

Bekijk ook

MIDDELSTE BONTE SPECHT GEZIEN IN ZUID-HOLLAND(video)

“20 december ontdekte Stef Strik in zijn achtertuin in het Heempark in Alphen aan de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *