vrijdag 6 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Lepelaar broedt in Limburg

Lepelaar broedt in Limburg

Tot grote verrassing van Stichting het Limburgs Landschap heeft er op Landgoed Arcen dit jaar een paartje lepelaars succesvol gebroed. In het nest zijn 4 jongen waargenomen. Op het moment dat deze jongen uitvliegen, mag Het Limburgs Landschap een nieuwe broedvogelsoort aan haar lijst toevoegen.

Onverwacht
Een broedgeval was nog niet verwacht. De lepelaar is een vogelsoort die al lang uit Limburg verdwenen was en zelfs bijna uit West Europa. De laatste jaren zijn er echter steeds meer waarnemingen van bijzondere vogelsoorten in Limburg. Het Limburgs Landschap denkt dat dit te danken is aan de natuurherstelprojecten die onder andere in de Maasduinen zijn uitgevoerd. De investeringen in natuurherstel zijn, zo blijkt, niet alleen landschappelijk aantrekkelijk, maar ook waardevol voor de soortenrijkdom.
Herstelde vennen en rivierlopen
Er zijn in Limburg steeds meer herstelde vennen en oude rivierlopen. Ook zijn er op diverse plekken moerassen (opnieuw) aangelegd. Juist deze plekken trekken vele steltlopers aan maar ook grotere vogelsoorten als ooievaars, zilverreigers en sinds een paar jaar ook lepelaars.

Bron: Stichting het Limburgs Landschap
Foto: Gerard Evenhuis

De broedende lepelaars
De broedende lepelaars

Bekijk ook

Met veel ecosystemen in Nederland gaat het niet goed

Met 46 van de 52 ecosystemen die Nederland in Europees verband geacht wordt te beschermen, ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *