donderdag 16 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan de uitloop van een pluimveebedrijf sterk en langdurig kan beperken. Dat kan de kans verkleinen dat kippen besmet raken met vogelgriep. Dit onderzoek startte in het najaar van 2019. De eerste resultaten zijn hoopgevend.

Lasers tegen vogelgriep
Op een uitloopbedrijf dat in het verleden vaker besmet raakte met vogelgriep wordt laserapparatuur geïnstalleerd. Tevens wordt een video-bewakingssysteem met harde schijf opslag geïnstalleerd in de uitloop. Dit maakt het mogelijk om bezoek van wilde vogels aan de uitloop vast te leggen en te analyseren in combinatie met een laser die wel of niet in werking is.

Effect lasers op wilde vogels
Door periodes van enkele weken afwisselend wel en niet de laser in werking te stellen, wordt het effect van de laser op het aantal bezoeken en/of aantal bezoekende wilde (water)vogels per tijdsperiode geschat. Tevens kan daarbij worden getoetst of er sprake is van gewenning door wilde vogels aan de laser. Omdat het nooit 100 procent zeker is of en wanneer er wilde (water)vogels in de uitloop zullen komen, wordt het experiment uitgevoerd in de winter van 2019-2020 en herhaald in de winter van 2020-2021.

Wilde eenden
De eerste analyse van de videobeelden van bezoek van wilde vogels aan de uitloop laten hoopgevende resultaten zien. Zonder gebruik van de laser wordt er vrijwel elke nacht bezoek van wilde eenden gezien; daarnaast bezoeken in de morgenuren verschillende zangvogels – zoals de merel, kauw en witte en gele kwikstaart – de uitloop. Met gebruik van de laser wordt er ’s nachts geen enkele eend meer in de uitloop gesignaleerd, en zijn er ’s morgens ook vrijwel geen zangvogels meer te zien.

Reductie wilde vogels
Volgens plan zullen eind 2020 alle videobeelden van de periode december 2019 – maart 2020 zijn geanalyseerd en zal statistisch getoetst zijn of er een sterke reductie in het bezoek van wilde (water)vogels kan worden toegeschreven aan het gebruik van de laser.

Eind van dit jaar zal een volgende onderzoeksperiode van vier maanden worden gestart, die gericht zal zijn op het onderzoeken of langdurig gebruik van de laser mogelijk tot gewenning zou kunnen leiden waardoor de laser minder effectief zou kunnen zijn.

Bron en achtergronden van het onderzoek: Wageningen University & Research
Bron: Pluimveeactueel.nl

Kippen met vrije uitloop

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

1 opmerking

  1. Er is volgens mij maar 1 mannier? En dat is binnen houden tijdens de trek.
    Wat doe je met watervogels die op honderden meters hoog vliegen ,of watervogels die in harde wind hun ontlasting laten vallen, en afwaait,
    Je kunt er een mooi verhaal van maken,maar of het werkt ,heb heel sterk mijn twijvels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *