maandag 21 oktober 2019
Homepage | foto & film | Laser moet ganzen verjagen (Video)

Laser moet ganzen verjagen (Video)

DEN HAAG –
De regering gaat provincies stimuleren om ganzen te verjagen met een laser in plaats van de dieren te vergassen. De zogeheten Agrilaser moet de vogels veilig, diervriendelijk en goedkoop verdrijven van akkers en andere gebieden waar de ganzen ongewenst zijn.
De stemming vond deze week plaats tijdens het begrotingsdebat van het Ministerie van Economische Zaken over het Diergezondheidsfonds. De motie om vergassing te vervangen door lasers is afkomstig van Marianne Thieme, fractievoorzitter en Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, en D66-lid Fatma Koser Kaya. Onder meer de PvdA, SP, D66 en PVV steunden de motie.

Vergassing en afschot
“Nadat er miljoenen euro’s zijn gestoken in het aantrekkelijk maken van het landschap voor ganzen, worden de dieren nu massaal gedood. Hierbij wordt vol ingezet op de ineffectieve, wrede en dure methode van afschot en vergassing. De innovatieve en diervriendelijke methoden blijven in de marge”, zo licht Thieme de motie toe. Ze koos voor een motie omdat overheidsexperimenten met de Agrilaser uitblijven, terwijl ervaringen in het bedrijfsleven veelbelovend zijn.
Eén Agrilaser houdt een landbouwareaal van 700 hectare schadevrij. Om de gehele landbouw in Nederland ganzenvrij te houden zou een eenmalige investering van 8,5 miljoen euro nodig zijn. Volgens Thieme is dat ongeveer de helft van het bedrag dat nu jaarlijks wordt uitgegeven aan vergassing, afschot en schadevergoeding
bron: Telegraaf.nl
film: Youtube
foto: Bird Control Group

agrilaser-tractor

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *