dinsdag 18 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Laatste kolonie huiszwaluwen in Den Bosch krijgt nieuw onderkomen

Laatste kolonie huiszwaluwen in Den Bosch krijgt nieuw onderkomen

DEN BOSCH – De gemeente Den Bosch is drie huiszwaluwtillen rijker. De kunstmatige nesten werden dinsdagmorgen op vijf meter hoge palen geplaatst. De huiszwaluwtillen staan aan de Henri Dunantstraat bij het bouwproject Willemspoort tussen het Koning Willem I – college en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daar worden de komende jaren honderden appartementen gebouwd.
De laatste Bossche kolonie huiszwaluwen broedt en leeft aan de rand van de stad in de buurt van de toekomstige ‘wijk’ Willemspoort. “De huiszwaluwen zijn nu vanuit Afrika op weg naar huis”, aldus stadsecoloog Johan Mees. “Ze vliegen bijna altijd naar hun geboorteplek. Omdat deze omgeving door alle bouwwerkzaamheden is veranderd, bieden we de huiszwaluwen eventueel een alternatieve plek aan. We willen de kolonie van ongeveer twintig paartjes voor Den Bosch behouden.”

Minder eten
De huiszwaluwstand in Den Bosch liep jarenlang terug. “Er zijn veel nestjes weggehaald en in de landbouw worden insecticiden gebruikt waardoor er minder insecten zijn en er dus voor deze vogeltjes minder voedsel is”, aldus Mees. “De laatste jaren gaat het weer wat beter. Ik weet niet precies hoe dat komt. Mogelijk omdat we meer rekening houden met de vogels.”

Broedgeluid door speakers
Mees hoopt dat de huiszwaluwen de nieuwe tillen weten te vinden. “We hebben twee jaar geleden bij de Haverleij ook een til geplaatst”, zegt hij. “Die is nog niet bewoond. Misschien moeten we gaan experimenteren met speakertjes waarbij je het broedgeluid van huiszwaluwen kunt horen. Dat schijnt soms te werken. Die troef houden we nog even achter de hand.”

bron: bd.nl
foto: Door Michal Maňas (snek01) – Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12340753

Huiszwaluwen
Huiszwaluwen

Bekijk ook

Kievit valt kraanvogels aan (video).

De titel verraadt al dat dit geen recent filmpje is, maar daarom niet minder mooi. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *