vrijdag 3 april 2020
Homepage | overige | Kustgemeenten (België) eisen quotum voor “steeds agressievere” vogels

Kustgemeenten (België) eisen quotum voor “steeds agressievere” vogels

‘We moeten meeuwen kunnen verdelgen’

Sommige lokale bestuurders aan de Kust zijn de overlast beu en willen drastisch ingrijpen. ‘We moeten meeuwen kunnen verdelgen’, klinkt het. Maar Vogelbescherming steigert en minister Schauvliege weigert.

Roofvogels, vuilniszakken ophangen, afval pas na een bepaald uur buitenzetten, een opgezette vos op wielen, lasers,… In de strijd tegen de meeuwen aan de kust is creativiteit troef. Allerhande preventieve maatregelen passeerden de voorbije jaren de revue. Zowat alle lokale besturen hebben een doorgedreven afvalbeleid en sturen hun brandweerkorpsen erop uit om eieren te prikken en nesten te verwijderen.

Maar al die preventieve maatregelen halen weinig uit. ‘De meeuwen passen zich wonderwel aan’, zegt Bram Degrieck, schepen van Leefmilieu in De Panne. ‘En er is inderdaad meer overlast.’ Meeuwen belagen kinderen, stelen het eten van de toeristen,… Om nog te zwijgen van het helse lawaai.

In Knokke-Heist is men de overlast zó beu dat schepen Paul Geerinckx (CD&V) een tandje bij steekt in de jacht op de meeuwen. Hij heeft andermaal een brief gestuurd naar Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) met de eis om een quotum per vierkante kilometer in te voeren.

Tijdens het eerstkomende kustburgemeestersoverleg begin september, wil Knokke-Heist het thema op de agenda plaatsen. Geerinckx: ‘We moeten ze kunnen verdelgen. Maar het ligt o zo gevoelig. Ik zeg altijd: abortus plegen is in België gemakkelijker dan een meeuw neerschieten.’

Ook in Oostende is men te vinden voor een quotum. ‘Laat ons op basis van tellingen evalueren of er een quotum ingevoerd moet worden’, zegt afscheidnemend burge­­­meester Jean Vandecasteele (SP.A).

Beschermde diersoort
Van meeuwen verdelgen kan geen sprake zijn, reageert Vogelbescherming Vlaanderen. Want zowel de (veel voorkomende) zilvermeeuw als de kleine mantelmeeuw is een beschermde diersoort.

Er kan nochtans een uitzondering aangevraagd worden op die bescherming, maar dat is volgens directeur Jan Rodts niet aan de orde. ‘En dan nog: wie gaat dat quotum bepalen? Wat zijn de gevolgen? De natuur trekt áltijd aan het kortste eind. Ik hoop dat de minister dat beseft, want ze luistert nogal gemakkelijk naar de luidste roepers.’

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) laat weten dat een beschermd dier bestrijden geen optie is. ‘Als we kijken naar de cijfers, zien we dat er niét meer meeuwen zijn, ook al is de perceptie anders.’ Schauvliege verwijst naar de cijfers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Daaruit blijkt dat de populatie van de kleine mantelmeeuw en de zilvermeeuw vorig jaar sterk achteruitging.

bron: Standaard.be
foto: “Grote Mantelmeeuw2” by Rasbak at nl.wikipedia

Mantelmeeuw
Mantelmeeuw

 

Bekijk ook

Welke Nederlandse zangvogel zingt het hardst?

Welke Nederlandse zangvogel zingt het hardst? Dat vraagt Vroege Vogels luisteraar Ad Looij zich af. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *