maandag 20 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Kuifleeuwerik legt bouw 3 maanden stil

Kuifleeuwerik legt bouw 3 maanden stil

KUURNE – De werken voor de bouw van een nieuw bedrijf in de bedrijvenzone Kortrijk Noord (België) liggen voor drie maanden stil. Oorzaak is een bedreigde diersoort. Een kuif-leeuwerik wil er waarschijnlijk broeden. De zaakvoerder wil de wet respecteren.

Het is jammer, maar ik heb respect voor de wet
FRED VANDERBEKE

Het Kuurns familiebedrijf Linum Europe nv wil eind 2018 samen met zusterbedrijf Plasti-Bac verhuizen naar een nieuwe site in de Pieter Verhaeghestraat in Kortrijk-Noord II. Maar de bouwwerken liggen stil tot 30 juni. Oorzaak is een kuifleeuwerik die zich op het terrein heeft genesteld en daar vermoedelijk zal broeden. Deze vogel is een ernstig bedreigde soort. Het Kuurnse gemeentebestuur, intercommunale Leiedal en het milieu-adviesbureau wijzen erop dat verstoring tijdens de broedperiode te vermijden is.

“Er zijn ergere dingen in de wereld”, zegt Fred Vanderbeke, gedelegeerd bestuurder van het bedrijf. “Ik respecteer de wet. Een zeldzame vogel verdient alle bescherming. Maar ik heb binnensmonds toch even geslikt. Iedereen gaat ook voorbij aan de economische schade die we hierdoor lijden. We moeten drie maanden langer loodsen huren en dat kost een pak geld. Ik stel me de vraag of een dergelijk broedend dier op Zaventem ook drie maanden lang alle vluchtverkeer zou verhinderen. Ik vernam het nieuws aangetekend zonder begeleidend telefoontje. Maar ik bekijk het allemaal wat filosofisch.”

Linum Europe en Plasti-Bac, nu nog gevestigd in de Vijverhoek 51-53 in Kuurne, zijn sinds enkele maanden volop in de weer met nieuwbouwplannen, enkele honderden meter verder op de industriezone Kortrijk-Noord II. De nivelleringswerken voor het nieuwe bedrijf zijn volop aan de gang. De plannen om ten uiterlijk 2018 te kunnen verhuizen naar de nieuwbouw krijgen dus een flinke knauw.

Al gespot in 2016

De kuifleeuwerik werd in 2016 al eens gespot in de regio. Dan werd er een jong grootgebracht. Ook al was de kans klein dat de beschermde vogel op dezelfde plaats opnieuw zou broeden, is dit vermoedelijk toch het geval.

bron: newslocker.com

Strerker dan kranen en bulldozers?

 

Bekijk ook

Vogelasiel: ‘Doorgaan, de boel niet laten instorten’

Vogelhospitaal Naarden was een maand terug hot news toen het asiel de deuren moest sluiten ...

2 opmerkingen

  1. Gelukkig zijn er ook nog mensen/personen die ook nog denken aan, rekening houden met, de algemene belangen. En niet enkel en alleen met/bij de persoonlijke/eigen belangen.

  2. En volgend jaar dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *