dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Kroa kroa kroa – Raven!

Kroa kroa kroa – Raven!

Kroa kroa kroa Donker tegen de heldere hemel zweven ontspannen twee raven. Een roodborsttapuit vergrijpt zich aan een vlinder en een zandloopkever snelt voorbij. Zomer op de Hoge Veluwe.
Ze zijn luidruchtig, groot en donker, maar desondanks valt het niet mee om raven te vinden. Niet alleen telt ons land slechts dik 100 broedparen, maar bovendien leven de dieren sterk verspreid.
Ze zijn er weer
Lastig, maar ze zijn er tenminste weer. Vervolging deed ze begin twintigste eeuw uitsterven, herintroductie in de zeventiger jaren bracht de wonderschone zwarte weer terug.
Ze zijn er weer, in Nationaal Park De Hoge Veluwe bijvoorbeeld met vier levenslang trouwe stellen. In het najaar, als de jongen uit de wijde omgeving gezamenlijk op struintocht gaan, kunnen het er vele tientallen zijn.
Slimme vogels
Raven zijn razendslim. Ze kunnen zelfs plannen, blijkt uit onderzoek. Een raaf kan een klein hapje te bewaren als er bij inlevering ervan een grotere beloning tegenover staat.
Ze zijn vindingrijk, weten overal profijt uit te trekken. Eten vrijwel alles, van dode muis tot jong konijn en van insect tot bes. ’s Avonds, zodra het Park sluit, halen ze feilloos restanten patat, broodjes ham en koek weg.

bron:Vogelbescherming

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

2 opmerkingen

  1. Vaak stelen ze de show.

  2. Maar laten we oppassen dat ze niet net als de bevers in limburg de show stelen.
    Introduceren is goed ,maar je moet ook weten tot welke hoeveelheid.
    Kraaien staan niet bekend om het eten van dennenzaad en vliegen?
    Dus ook het in de hand houden van de hoeveelheid dieren hoort erbij,maar dan beginnen de groene partijen te roepen het is de natuur,nee ! Op tijd ingrijpen hoort bij de natuur ,in voor en tegen spoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *