woensdag 27 mei 2020
Homepage | overige | Kraanvogels even heen en weer

Kraanvogels even heen en weer

De afgelopen weken deed zich een opmerkelijk fenomeen voor. Honderden kraanvogels die in Duitsland overwinterden, besloten vanwege invallende kou en sneeuw alsnog naar het zuidwesten te vliegen. Ze keerden daarna weer terug. In het oosten van Nederland waren daardoor al erg vroeg in het jaar groepen kraanvogels te zien.

Opmerkelijke verplaatsing
In milde winters blijven tegenwoordig meer dan 10.000 kraanvogels in Duitsland overwinteren. Eén van de belangrijkste gebieden is de Diepholzer Moorniederung. Begin januari begon het daar redelijk te vriezen (-10°C) en viel er sneeuw. De website kraniche.de meldde hoe honderden kraanvogels richting het zuidwesten begonnen te vliegen. In het Nederlandse luchtruim bleef het echter rustig, totdat er vanaf 17 januari meer meldingen via waarneming.nl begonnen te komen. Het ging niet om vele honderden vogels, maar er was duidelijk sprake van een voor januari opmerkelijke verplaatsing.

Heen en weer
In het weekend van 22 tot en met 25 januari werden er in het zuidoosten verschillende forse groepen op trek gemeld. Dat is uitzonderlijk: in de afgelopen tien jaar kwam dit niet op deze schaal voor. Boven Limburg, Noord-Brabant, de Veluwe en Twente pikten trektellers en andere waarnemers groepen kraanvogels met maximaal 250 exemplaren op. Opmerkelijk was daarbij dat de kraanvogels zowel een zuidelijke als noordelijke koers kozen, hoewel de meeste wel richting noordoost vlogen. Her en der werden ook groepen aan de grond gezien, zoals 55 op een slaapplaats in de Rijnstrangen en 188 op de Strabrechtse Heide. Het lijkt erop dat de kraanvogels, anders dan tijdens de normale voorjaarstrek, wat onzeker van koers waren.

bron: Vroegevogels
foto: door J.M.Garg – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

Common_Cranes_(Grus_grus)_at_Sultanpur_I_Picture_076

Bekijk ook

Hoe slapen vogels?

“ Je hoort ze ‘s morgens vroeg en ‘s avonds voor zonsondergang maar hoe slapen ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *