donderdag 16 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Kraanvogels breiden broedgebied Drenthe uit

Kraanvogels breiden broedgebied Drenthe uit

Het gaat goed met de kraanvogels in Drenthe. De elegante dieren broeden dit jaar voor het eerst in drie gebieden. Behalve in het Fochteloërveen en Dwingelderveld, waren er dit voorjaar voor het eerst twee broedparen in het Drents-Friese Wold.

Totnutoe geldt 2015 als een bijzonder jaar voor de kraanvogels in Drenthe. Voor het eerst zijn er twee broedparen gezien in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Helaas zijn beide legsels mislukt, maar dat is normaal bij nieuwe, nog onervaren kraanvogelparen.

Dwingelderveld
Er is ook goed nieuws uit Nationaal Park Dwingelderveld. Voor het eerst is hier een tweede broedpaar kraanvogels waargenomen. Sinds 2005 werd er al een paartje gezien in dit natuurgebied en sinds 2012 broedden de dieren met succes. Vorig jaar nog vlogen er twee jongen uit. Dit jaar is er één jong groot geworden. Het legsel van het tweede paar is helaas mislukt.

Fochteloërveen
In het Fochteloërveen werden dit jaar negen broedparen kraanvogels geteld, hetzelfde aantal als vorig jaar. Hoeveel jongen zijn grootgebracht, wordt nog onderzocht. Toch had ook dit gebied een primeur. Voor het eerst werd in het Fochteloërveen een kraanvogel gezien, die in Duitsland geringd is.

Kieskeurige vogels
De beheerders in de genoemde natuurgebieden zijn blij met de ontwikkeling. “De uitbreiding van broedgebieden zegt iets over de geschiktheid ervan,” vat boswachter Olga de Lange samen. “Wil de kraanvogel ergens broeden, dan moet het er bijvoorbeeld nat genoeg zijn. Ook is voldoende rust heel belangrijk.” De genoemde gebieden worden behalve door Natuurmonumenten beheerd door Staatsbosbeheer en het Drents Landschap.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Okko Vos (kraanvogels met jong)kraanvogels met jong foto Okko Vos 2014

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *