maandag 21 oktober 2019
Homepage | uitheemse vogels | Kraaien leren van de dood

Kraaien leren van de dood

Puzzels oplossen, mensen en stemmen herkennen, kraaiachtigen zijn super slim. Er wordt wel eens gezegd dat ze net zo slim zijn als een kind van vijf jaar. En nu is er nog een bijzonder onderzoek gedaan met Amerikaanse kraaien waar wederom uit blijkt dat het intelligente dieren zijn. Deze kraaien blijken te leren van de dood van een groepsgenoot.

Experiment
Als een Amerikaanse kraai uit een groep is doodgegaan, blijft de groep soms in de buurt. Ze blijven rondhangen om er achter te komen hoe hun soortgenoot is overleden. Dit is gebleken uit een experiment gedaan aan de Universiteit van Washington in de Verenigde Staten.

Vrijwilligers met maskers
Tijdens dit experiment voerden vrijwilligers, verschillende groepen kraaien verspreid over de stad Washington. Als eerst moesten deze vrijwilligers naast het eten blijven staan. Ze droegen ieder een masker zodat ze voor de Amerikaanse kraaien dezelfde persoon leken. Na verloop van tijd moesten de vrijwilligers met een dode vogel naast het eten staan van de kraaien. Dit werd geprobeerd met een dode kraai, duif en een roodstaartbuizerd (de natuurlijke vijand van deze kraaien). In sommige gevallen hielden ze zelfs een dode kraai èn roodstaartbuizerd vast.

Waarschuwen
Zodra de Amerikaanse kraaien de dode vogel zagen, begon de hele groep te krassen. Later wanneer de vrijwilliger met lege handen naast de voederplek stonden, bleven de kraaien elkaar waarschuwen voor de ‘vijand’. Alsof ze in de gaten hadden dat de gemaskerde vrijwilliger een gevaar voor de omgeving was. De kraaien reageerden minder paniekerig als de vrijwilliger een dode duif vast had gehouden. De meeste commotie ontstond wanneer de kraaien de twee dode roodstaartbuizerd en kraai zagen.

In dit twee jaar durende experiment bleven de vrijwilligers terugkomen naar de voederplekken. Ook al kwamen ze met lege handen, de kraaien bleven elkaar waarschuwen en de vrijwilliger associeren met de dood.

Bron: iflscience
foto: “Corvus-brachyrhynchos-001” Wikimedia Commons

De Amerikaanse kraai
De Amerikaanse kraai

Bekijk ook

Stadsvogeladviseur worden ??

Stadsvogeladviseurs zijn voor Vogelbescherming de ogen en oren in het stedelijke gebied. Sinds 2009 zetten ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *