donderdag 16 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Koninklijk tuinvogeltje is fanatieke rokkenjager

Koninklijk tuinvogeltje is fanatieke rokkenjager

Ze mogen klein zijn, maar de koning der vogels moet je vooral niet onderschatten. Lars Soerink van Vogelbescherming Nederland verbaast zich nog elke keer als hij een winterkoning hoort. ‘Er komt ontzettend veel geluid uit dat kleine vogeltje. Daarbij gaat zijn snavel mega ver open.’ De mannetjes blijken ook nog eens echte rokkenjagers.

Voor ieder vrouwtje een nestje
Het winterkoninkje zit volop in het broedseizoen. Het mannetje bouwt meerdere nestjes tegelijk. Als er één door een vrouwtje wordt goedgekeurd, maken ze het samen af. ‘De mannetjes zijn niet trouw’, vertelt Lars Soerink tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink. ‘Als het vrouwtje op eieren zit, gaat het mannetje op zoek naar andere vrouwtjes om ook de overige nestjes gevuld te krijgen.’ De nestjes van de winterkoning zijn bolvormig en worden gemaakt met veel mos. De opening zit aan de zijkant.

Opstaande staart
De winterkoning is één van de meest algemene broedvogels in ons land. Het vogeltje is klein en bruin en valt op door zijn opstaande staart. Een winterkoninkje vliegt laag over de grond van struik naar struik. Van half april tot juli is de broedperiode. Vaak heeft een vrouwtje twee legsels per jaar. Per keer worden er zo’n 5 tot 7 eitjes gelegd. Ook met het eten is de winterkoning niet kieskeurig. Het vogeltje eet allerlei kleine insecten als spinnetjes, rupsen en larven. Ook kleine zaadjes staan op het menu van de vogel.

Winterkoning heeft hekel aan kou
Volgens de Noorse mythologie heeft de winterkoning zijn naam te danken aan een gewonnen wedstrijd. ‘De leeuw is dé koning van het dierenrijk. De vogels wilden ook graag een eigen soort tot koning kronen. Vandaar dat ze besloten een wedstrijd te houden. Wie het hoogste kon vliegen, kreeg de titel winterkoning.’

Volgens Lars verstopte de winterkoning zich in het verenkleed van de arend. ‘Toen de arend zijn hoogste punt bereikte, vloog de winterkoning uit zijn verenkleed. Daardoor vloog de winterkoning het hoogst van allemaal en kon hij de titel opeisen.’

bron:omroepgelderland

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

1 opmerking

  1. Niet alleen zijn grote bek maakt hem mooi? Ook zijn ronde huis ,waarin hij zijn jongen groot brengt.
    Meestal op een plaats ? In de schuur ,of in de garage,of tussen de tuinstoelen in de opslag ,ja is niet bang dit kleine schreeuwertje ,mooi toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *