dinsdag 2 juni 2020
Homepage | inheemse vogels | Kokmeeuwen komen van ver

Kokmeeuwen komen van ver

Ze zullen niet snel iemand ontgaan: de meeuwen in het Baxpark. Net als iedere winter komen deze kokmeeuwen om te overwinteren. Het is een relatief kleine soort die in grote getale in Nederland overwintert, waar ze altijd meeprofiteren als de eendjes gevoerd worden. Wellicht denkt u wel dat deze beestjes het park niet uitkomen, maar niks is minder waar. Ze komen van ver.

Dat is bekend door onderzoek. Veel vogels worden namelijk van een ringetje om de poot voorzien, waarop een code staat waardoor een vogel individueel te herkennen is. Wanneer je die ringetjes afleest kan je dus zien waar het exemplaar vandaan komt en waar die is gezien. Elke winter probeer ik zo geringde kokmeeuwen in Ambacht af te lezen. En wat blijkt? Sommige exemplaren komen elke winter terug. Zo zag ik vorige week weer een Zweedse kokmeeuw van minimaal 14 jaar, die vanaf 2012 elke winter in Ambacht zit. Ook een Tsjechische kokmeeuw is al jaren trouw in Ambacht en houdt zich vaak bij de Schoof op. Andere exemplaren komen daarentegen af en toe even buurten en heb ik dus maar een enkele keer in het parkje gezien. De verscheidenheid aan herkomstgebieden blijkt groot, want naast de eerder genoemde zag ik de afgelopen jaren vogels uit Nederland, België, Duitsland, Litouwen, Kroatië, Denemarken en zelfs Rusland. In al deze landen broeden kokmeeuwen met name in uitgestrekte moerassen. In de winter verlaten ze die en trekken gedeeltelijk dus naar steden. Daar is het gewoon makkelijk om voedsel te vinden, zo ook in het Baxpark. Bij het eendjes voeren is het dus wel aardig om te beseffen dat de meeuwtjes van ver komen. Echt van ver.

bron: hendrik-ido-ambacht.decombinatie.nl

Deze kokmeeuw staat in de Antwerpse haven

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *