woensdag 19 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Klein maar fijn: staartmees en winterkoning

Klein maar fijn: staartmees en winterkoning

Kleine vogels met fantastische staarten en… een schattige oplossing om niet te bevriezen tijdens de winter. Als ze u bijvoert met wat ze lekker vinden, laten ze zich vaak goed zien in de tuin: staartmees en winterkoning.
De speciale staarten van staartmees en winterkoning zijn níet zo geworden om ons het herkennen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling makkelijk te maken. Al zijn ze daarvoor wel handig. Waarom zijn die staarten wél zo apart? Hoe kan het ook anders: de mannetjes gebruiken hun staart in de paartijd om vrouwtjes te verleiden.
Wild aantrekkelijk
De staartmeesman vliegt rond en spreidt en sluit zijn staart, waardoor ie op een grote vlinder lijkt. Wild aantrekkelijk voor staartmeesvrouwtjes blijkbaar. En hoe langer de staart, hoe mooier het effect. De winterkoningman houdt het rustiger; de gespreide staart gaat heen-en-weer en op-en-neer. Maar, hij moet dus wel omhoog staan voor het door de vrouw gewenste resultaat.


Schattige oplossing
Behalve dat ze bijzondere staarten hebben, is er nog een overeenkomst tussen deze kleine vogels. Ze hebben dezelfde oplossing om in koude nachten warm te blijven: ze gaan met z’n allen knus tegen elkaar aan zitten. En dat ziet er ongelooflijk schattig uit.
Winterkoningen doen dat in oude nesten en allerlei soorten nestkasten. Staartmezen op een dikke tak. Omdat ze allebei zo klein zijn is het moeilijk voor ze om in hun eentje op temperatuur te blijven als het vriest.
Beroerd weinig insecten
‘s Winters zijn er beroerd weinig insecten. Dat is een probleem voor vogels die het hele jaar insecten als hoofdmaaltijd hebben en niet wegtrekken naar zuidelijker streken. Al eten zowel staartmezen als winterkoningen in de wintermaanden ook wel zaadjes.
Mooi, denkt u nu, ik ga die dieren helpen. Nou, dat kan. Strooi dan voor de winterkoningen wat (gevriesdroogde) meelwormen op verschillende, beschutte plekjes in de tuin. De staartmezen maakt u blij met vetbollen of pinda’s.
Opvouwbare staart
Ten slotte een leuk weetje over staartmezenstaarten: als de vrouwtjes broeden, past die staart niet in het nest. Niet getreurd, ze klappen hem gewoon dubbel op hun rug! Als u na de broedtijd dus een staartmees ziet met een knik in de staart, dan weet u nu: dat is een vrouwtje dat heeft zitten broeden.

bron:Vogelbescherming

Witkop staartmees

Bekijk ook

Eerste kievitsei binnen twee weken?

Het broedseizoen van de kievit begint dit jaar vroeg. Vorig jaar werd het eerste Drentse ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *