maandag 20 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | KIEVITSNESTEN LEEGGEROOFD IN BRABANT

KIEVITSNESTEN LEEGGEROOFD IN BRABANT

Weidevogelbeschermers en de politie in Brabant constateren een opmerkelijke toename van leeggeroofde kievitsnesten in de grensregio. In de afgelopen weken hebben dieven bijvoorbeeld al toegeslagen in Gilze, Wintelre en Someren.

Delicatesse en uitgebroed
In Wintelre werden dieven betrapt met 27 eieren. De eieren worden verkocht als delicatesse of machinaal uitgebroed om de jonge vogels te verkopen, aldus coördinator soortenbescherming Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap maandag.

Als mogelijke oorzaak van de toename noemt Sloothaak het verbod op het rapen van kievitseieren dat sinds vorig jaar geldt in Friesland. Vroeger was het traditie om het eerste kievitsei op te rapen en aan te bieden aan de commissaris van de Koning(in). Dat is al decennia verboden, maar in Friesland werd dikwijls een ontheffing afgegeven omwille van de traditie. Dit jaar is dat verboden omdat de kievitsstand achteruit gaat in Nederland: zo’n 5 procent minder per jaar. In 1995 waren er nog zo’n 275.000 broedparen, in 2015 nog maar 140.000.

Bizarre toename
Ook de levendige vogelhandel in België speelt vermoedelijk een rol, denkt Sloothaak. “We merkten vorig jaar al een toename maar dit seizoen is echt bizar.” Sloothaak wil geen exacte bedragen noemen die met de illegale handel kunnen worden verdiend. ,,Het levert een aardig zakcentje op. Het is makkelijk verdiend en mooi meegenomen als je niet veel te makken hebt.”

In Brabant zijn zevenhonderd vrijwilligers actief die op weilanden zoeken naar nesten om ze te markeren met stokken of te registreren in een databank. Loonwerkers kunnen zo rekening houden met de nesten als ze het land bewerken. Door de markering met stokken is het voor dieven makkelijk om de nesten te vinden en leeg te halen.

Er is afgesproken om altijd aangifte te doen na de ontdekking van diefstal.

Bron: ANP
foto: eerder geplaatst

Bekijk ook

Vogelasiel: ‘Doorgaan, de boel niet laten instorten’

Vogelhospitaal Naarden was een maand terug hot news toen het asiel de deuren moest sluiten ...

1 opmerking

  1. Leegroven is géén optie .Maar hier zal door de zg beschermers wel weer een prijskaartje aan hangen van duizend?? Euro per vogel.
    Net zoals de heer opperman al eens aanhaalde.
    Terwijl hij met zijn duim in de mond de prijs verteld.
    Niet dat je ze uit moet halen .als je er mee broeden wilt koop geringd van een kweker.
    Deze kosten vaak een paar tientjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *