donderdag 2 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Kievitkuikens in de kou

Kievitkuikens in de kou

30-apr-2016 – Uitgerekend in de week dat er massaal kievitseieren uitkomen, is het erg koud, winderig en valt er veel neerslag. Op 26 april was het zelfs historisch koud. De pas uitgekomen kuikens van de kievit beleven een zware week. Onderzoek in het Jaar van de Kievit moet nog uitwijzen hoeveel kuikens er overleven. Maar ook bij mooi weer is overleven lastig.
Sinds zondag 24 april teistert een koude luchtstroom vanaf het noordelijke poolgebied ons land. Hagel, centimeters sneeuw in delen van het land, flinke windvlagen en een felle zon volgen elkaar op. Ondertussen komen er veel eieren van kieviten uit. Onderzoekers en vrijwilligers die in het Jaar van de Kievit de overleving van de kuikens volgen, houden hun hart vast. Jonge kieviten zijn in hun eerste dagen kwetsbaar. Als nestvlieder moeten ze op eigen kracht voldoende insecten vinden om te overleven. Die zijn schaars te vinden bij kou en veel regen.

bron: SOVON
foto: Door GeRu Reptiles – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

Wat heb aan een geweldige schutkleur als er niets te eten valt ?
Wat heb aan een geweldige schutkleur als er niets te eten valt ?

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

2 opmerkingen

  1. Deze jongen zullen het dan niet overleven.
    Ja misschien begrijpen de p.v.d en alle organisaties die zg bij de natuur betrokken zijn ,en meestal een eigen verhaal in elkaar draaien ( bv de plofkip) dat het eerste legsel vaak zeg maar meestal niet uitkomt.ivm koude weer en geen voedsel,rapen tot bv 25 maart is geen ramp voor de kiviet.het probleem zit hem in de vroege maaien voor de koeien op stal,en slepen van de weiden .maar wanneer begrijpen stadsmutsen dast.dus nooit.men wijst liever met de vinger.

  2. De pvd wil de holterberg dodo bijvoeren.(korhoenders) misschien kunnen ze dat ook met de Kievieten doen.
    Misschien wil de opvang exotischer dieren wel sponsoren met airmails. Gebruiken het geld toch niet voor hun eigen dierentuin.zit nog ruim 12000000 in kas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *