zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Kerkuilen krijgen speciale zitplaatsen langs Noord-Hollandse wegen

Kerkuilen krijgen speciale zitplaatsen langs Noord-Hollandse wegen

De kerkuil in Noord-Holland krijgt een speciale zitplaats langs provinciale weg N242 en rijksweg A7. De proef is bedoeld om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder de kerkuilen terug te dringen.​
De vogelsoort beschouwt de wegberm als onderdeel van zijn jachtterrein. De 3 meter hoge palen komen op locaties waarvan bekend is dat er uilen komen.
De hectometerpaaltjes doen dienst als uitkijkpost of rustplaats. “Door het schemerige tijdstip waarop de kerkuil het liefst vliegt, en diens lage vliegroute, wordt de vogel vaak niet opgemerkt. Hierdoor is de kans op een aanrijding groot”, zegt de provincie.
Landen op de groene hectometerbordjes wordt ontmoedigd. Er worden rollers op bevestigd waardoor de vogels geen houvast meer hebben. Op de zitpalen hebben uilen meer zicht op hun prooi. Bovendien zitten ze verder van de weg en worden dan niet meegezogen door het verkeer. Kerkuilen eten voornamelijk muizen.
De kerkuil was vorige eeuw bijna uitgestorven. Eind jaren zeventig waren er nog maar honderd broedparen. Door beschermingsmaatregelen zijn dat er nu 3.200 tot 3.400.
De resultaten van de proef worden in 2020 verwacht, aldus de provincie en Rijkswaterstaat. Het gedrag van de kerkuilen op de zitpalen wordt tot die tijd gemonitord en onderzocht door een ecoloog in samenwerking met de kerkuilenwerkgroep.

(redactie)
Ere wie ere toekomt.
De maatregel is bedacht door uilenkenner Johan de Jong uit Ureterp. Langs de A7 in Beetsterzwaag (Frl) staan al lang van deze paaltjes. Eerder vielen er meer dan dertig slachtoffers. Nadat de palen zijn geplaatst, zijn er nog maar twee uilen onder een auto gekomen.

Bron/citaat: ANP/NU.nl
foto: Wikipedia

Een lichte en een donkere kerkuil

 

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

1 opmerking

  1. Kerkuilen krijgen zitplaatsen,ja vooraan in de kerk?
    Komen toch niet veel mensen meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *