vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Kauwen uit Montfoort verjaagd

Kauwen uit Montfoort verjaagd

Voorlopig houden de kauwen in Montfoort het voor gezien. De overlastgevende vogels keerden de afgelopen dagen niet meer in grote aantallen terug naar ‘hun’ bomen tussen de Heeswijk en Boslaan.
,,Er zijn geen klachten meer van omwonenden,” zegt faunadeskundige Henk Verweij. Gemeente Montfoort die de deskundige, net als vorig jaar inhuurde, is daarmee tevreden.

,,Voor dit jaar zijn we, net als vorig jaar, tevreden. Natuurlijk evalueren we de komende weken met onder andere de faunadeskundige de overlast en aanpak zodat we de balans op kunnen maken voor volgend jaar”, laat een woordvoerder van de gemeente Montfoort weten. Verweij wist de vogels in twee weken te verjagen met een geluidsbox en vervelend laserlicht. ,,Liever zet ik een valk in, maar dat mag niet zomaar. Daar is ontheffing voor nodig”, liet hij eerder weten.

,,De laser blijkt een effectief middel die past binnen wet- en regelgeving. Voor nu zien we geen aanleiding voor een andere aanpak, maar daar kan na de evaluatie verandering in komen”, zegt de woordvoerder. Verweij verwacht dat de vogels volgend jaar weer terug keren: ,,Hetzij in mindere mate, maar dan heeft de aanpak in ieder geval effect gehad.”

bron:ad.nl

Het bekende kauwtje

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

2 opmerkingen

 1. Daarvoor is een fauna deskundige toch niet nodig.

  Organiseer een bepaalde periode, wanneer de kauwen komen aanvliegen om te overnachten, een buurtavond met nogal veel lawaai, zang, muziek, licht, etc.

  Bij dieren/vogel kolonies heerst er een rangorde.
  Trouwens krijgen de hier geboren kauwen, standvogels, familie bezoek uit Scandinavie. Noorse kauwen en een andere ondersoort. En waarvan een deel van die populatie trekvogels zijn. Instinctief gaan ze op de vlucht voor de winter vanwege gebrek aan voedsel.

  Blijven die ganse groep, kolonie, kauwen ook over dag bij elkaar? Of worden er verschillende kleinere groepen gevormd om te foerageren in en om de stad en of op het platte land. Elke groep heeft een eigen rangorde.
  Bij het verjagen komt er op aan om de rangorde van die verschillende groepen te verstoren, zodat diegenen met de hoogste rangorde andere oorden opzoekt en de anderen van die groep hen volgen.
  Daardoor bestaat de kans dat de totale kolonie/groep verkleint, zelfs helemaal verdwijnt.

  Zijn daarmee alle problemen opgelost?
  Helemaal niet niet! De problemen worden verlegd naar andere plaatsen. Hetzij in kleinere groep, hetzij de volledige kolonie/groep.
  Ook bestaat de kans dat met de tijd de volledige kolonie/groep, of een deel ervan, terugkeren naar hun oorspronkelijke rustplaats. Een deel ervan die met de tijd aangroeit, en waardoor nieuwe rangordes worden gevormd. Die er dan opnieuw voor zorgen dat er nieuwe groepen ontstaan die voor dezelfde overlast, lawaaihinder, zorgen.

  Verjagen betekent bepaalde “problemen” verleggen, verplaatsen. Maar zijn daardoor niet opgelost.
  Waren/zijn die soorten bomen vervangen door andere soorten bomen, dan waren dergelijke problemen van overlast, lawaaihinder, etc, meer dan waarschijnlijk wel opgelost.

  Want waarom overnachten de kauwen zich in groep in dergelijke bomen?
  In de eerste plaats om zich te beschermen tegen roofdieren, roofvogels,
  Nachtelijke gevaren zoals marters, uilen, katten, en of andere gevaren, die zich niet zullen wagen om de nachtrust te verstoren. Het lawaai is een onderdeel daarvan, om te genieten van een zekerheid.
  Een alarmkreet en de hele bende gaat de lucht in de aanval van roofdier, roofvogel, flopt. Want is daar niet tegen opgewassen, kan zich niet meer op één vogel concentreren.

  De genetische basis van heel wat diersoorten, vogelsoorten:
  “Samen zijn we sterker”
  Zie bijvoorbeeld een vlucht spreeuwen.
  En waar een rangorde heerst.

  Doorgaans slapen die kauwen telkenmale op de zelfde tak, op de zelfde plaats, afhankelijk naar gelang rangorde.

 2. Werkt prima,er zijn rustplaatsen genoeg waar de kauwtjes geen overlast bezorgen.Ze zoeken vaak bebouwd gebied op omdat het daar een paar graden warmer is dan in het buiten gebied.Kauwtjes hebben een prachtig rangorde systeem “trouwt” het alfa mannetje met een lager in rangorde vrouwtje dan stijgt die op de rangorde ladder.Achilles Cools heeft de mens er zelf aan gespiegeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *