zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | KATTENRASTER BESCHERMT WEIDEVOGELS

KATTENRASTER BESCHERMT WEIDEVOGELS

In de polder in Midden-Delfland wordt een nieuwe maatregel uitgeprobeerd om weidevogels te beschermen tegen jagende katten. Een elektrische kattenraster moet de vogels beschermen. Het raster staat onder stroom en geeft bij aanraking een lichte en ongevaarlijke schok aan de kat om deze af te schrikken.

De maatregel is een initiatief van Weidevogelpact Midden-Delfland. Het gaat slecht met de Hollandse boerenlandvogels zoals de grutto en de kievit. Al jarenlang daalt het aantal broedende weidevogels in Nederland. Het aantal grutto’s is de in de laatste vijftien jaar zelfs met 60 procent achteruit gegaan. Jagende katten schijnen hiervoor mede verantwoordelijk te zijn.

De eerste proef loopt nu in de Duifpolder in Midden-Delfland en lijkt al meteen resultaat op te leveren. Een lokale boer heeft na het plaatsen van het raster geen kat meer in zijn weiland gezien, meldt het pact.

Terugkerende vogels
‘Op het met het raster omheinde stuk broeden nog geen vogels, maar staan wel veel bloemen en kruiden. Hopelijk zorgt de hernieuwde rust achter het raster ervoor dat de vogels terugkeren en weer tussen de bloemen gaan broeden, waar hun kuikens veel insecten kunnen vinden’, aldus de boer.

Meer maatregelen
Kattenbezitters kunnen nog meer doen om het aantal vogels dat wordt opgegeten te verminderen. Weidevogelpact roept op om in het broedseizoen van 15 maart tot en met 15 juni de kat zo veel mogelijk binnen te houden. Ook word gevraagd om een belletje bij de kat om de hals binden. Alle beetjes helpen’, stelt het pact.

Bron: Omroepwest.nl & Weidevogelpact Midden-Delfland
foto: eerder geplaatst

De veelbesproken grutto

Bekijk ook

NVWA MAAKT VOGELOPVANG VLEUGELLAM

De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de ...

1 opmerking

 1. Hoe was dat ook al weer 4 week geleden en 6 maand geleden?
  De volière houders haalden toch de eieren uit van onze zangvogels en waren debet aan het eieren rapen van onze kivieten?
  Zijn we weer een paar week verder blijken de katten ,en diverse marter achtige de schuldige?
  Onze natuurbeschermers zullen hier niet blij mee zijn ,hadden we net een hele doelgroep op de korrel,kunnen we die weer afschrijven.
  Blijken toch andere zich hier schuldig aan te maken,hoe moet dat nou.
  Hoe kunnen we deze groep nu in diskrediet brengen,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *