dinsdag 26 mei 2020
Homepage | natuurbescherming | Katten jagen op alles wat de minste energie kost.

Katten jagen op alles wat de minste energie kost.

Deze week barstte er in Nederland een flinke discussie los: mag de kat naar buiten. Of moet hij vanwege zijn jacht op vogels en muizen binnen blijven? Volgens onderzoekers van Universiteit Tilburg is de huiskat een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld en zou het juridisch onhoudbaar zijn om katten nog naar buiten te laten. Ook zouden EU regels het naar buiten laten gaan van de kat, zonder dat ‘ie onder appèl staat, verbieden. Minister Schouten reageerde meteen: de Nederlandse kat hoeft niet binnen te blijven.
SUPERPREDATOR
Rutger Lazou kwam deze week met het boek ‘De toekomst van de kat’ waarin hij de kwestie van de kat als jager ook aankaart. Volgens hem valt het wel mee met de ecologische ravage die huiskatten aanrichten. Lazou stelt dat zeldzame soorten zelden op het menu van de katten staan, ze jagen heel opportuun, op alles wat de minste energie kost. De prooien van de kat bestaan voor 70 procent uit kleine knaagdieren, 20 procent uit vogels en de resterende 10 procent bestaat uit amfibieën, reptielen en zelfs vleermuizen. Ook benadrukt de schrijver dat de kat een ‘superpredator’ is en dus ook andere jagers zoals ratten vangt. Dit zorgt ervoor dat die ratten geen vogels kunnen vangen en zou dus uiteindelijk weer in het voordeel zijn van de vogel.
CIJFERS
Een uitgebreid Nederlands onderzoek is nog nooit gedaan. De berekeningen die nu in de pers verschijnen zijn gebaseerd op prooionderzoeken in het buitenland in combinatie met cijfers over de aantallen huiskatten in Nederland. De schattingen over het aantal gedode Nederlandse vogels lopen dan ook flink uiteen.. Zo berichtte het rapport van de Jagersvereniging over 140 miljoen dode prooien, waarvan 22,9 miljoen vogels. Het NRC berichtte eerder over 16,8 miljoen vogels per jaar.

bron: Vroegevogels

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

2 opmerkingen

 1. Als dit zo was ? Had Australië nog een groot aantal kleine buideldieren soorten,maar deze zijn door de verwilderde katten bijna uitgeroeid.
  Vandaar dat men deze daar wel tracht uit te roeien, door overal deze te belagen of te vernietigen,
  Zo hoeft het hier niet? Maar een verplichte chip?
  En niet gechipt 😡🤗
  Ja afscheid nemen,dan kunnen assiels zich richten op andere soorten ,de kosten beter spreiden?
  En de katten liefhebbers zich meer verplichten om voor hun dier te zorgen,want dat is een groep die vrij nonchalant met hun dier omgaan ,Heb ik het niet over de raketten houders.
  Deze zijn wel begaan met hun dieren ,nee die groep waarvan de katten overal zijn behalve thuis?
  Alleen als de eigenaar behoefte heeft mogen ze binnen komen.
  Ja mevr Schouten niet iedereen is op een boerderij opgegroeid ,waar katten vrij rond lopen,met een doel.
  Hier in de wijk hebben ze één doel? Alles vangen ? Doodmaken? En overal hun uitwerpselen deponeren . Zelfs in de zandbak voor de kinderen,
  En dan praten over zoonoses voor op mens overdraagbare ziektes.

 2. Raketten ,zijn raskatten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *