maandag 25 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Kanoet ‘Jelle Green’ is terug

Kanoet ‘Jelle Green’ is terug

Een mannetje kanoet dat in de zomer van 2019 op Taimyr, in Siberië werd geringd, is vandaag als één van de eerste kanoeten weer in de Waddenzee gearriveerd!. Onderzoeker Job ten Horn van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ op Texel, zag de vogel bij het natuurgebied De Schorren op een wadplaat naar voedsel zoeken. Job was ook degene die de vogel in Siberië had gevangen om hem te ringen. Afgelopen november was het nota bene ook één van de eerste kanoeten die hij in Mauritanië, in West-Afrika zag.

Hoe eerder hoe beter
Kanoeten onderzoeker Jan van Gils van het NIOZ hoopt deze zomer opnieuw, samen met Job naar Taimyr te kunnen gaan. ‘Als het ons lukt om ondanks de corona-problemen naar Siberië te reizen weet ik haast wel zeker dat we deze vogel opnieuw zullen zien. Mannetjes van kanoeten zijn namelijk erg trouw aan hun oude territorium. Gelukkig heeft deze vogel geen last van vliegbeperkingen door corona.’

Viermaal, scheepsrecht?
Jan van Gils ontdekte dat kanoeten steeds eerder in Siberië moeten aankomen om nog succesvol jongen groot te kunnen brengen. ‘Door de snelle klimaatveranderingen in het Arctisch gebied, komen de insecten daar steeds eerder uit de bodem. Het zou dus kunnen dat de vroege aankomst van deze kanoet in de Waddenzee een voorbode is van de ‘kanoet van de toekomst’.

‘Jelle Green’
De succesvolle kanoet is herkenbaar aan een unieke combinatie van gekleurde ringen aan zijn poten: een gele ‘vlag’ op ‘positie 2 (rechts boven de ‘knie’) en op beide poten geel boven groen. In het internationale jargon van de onderzoekers heet deze vogel dus ‘yellow 2 yellow green yellow green’. Voor de gelegenheid heeft de vogel de koosnaam ‘Jelle Green’ gekregen.

bron:Vroegevogels

Kanoet in zomerkleed

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

1 opmerking

  1. En hopelijk goed gezond,maar dat zal wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *